Víchrica Asley stále úraduje: Cestujúci uviazli v lietadlách. Vietor silnie aj v Európe

Veronika Salayová

Víchrica Asley od včerajšieho dňa naplno vyčíňa na Britských ostrovoch, kde pácha množstvo škôd. Bez elektriny sú tisícky ľudí a veľké problémy sú najmä v doprave. 

Asi 29 000 domácností v Írsku zostáva bez elektriny v dôsledku škôd spôsobených prvou pomenovanou víchricou v tejto sezóne. Spoločnosť Northern Ireland Electricity (NIE) uviedla, že po výpadkoch v nedeľu postupne obnovila dodávku elektriny pre viac ako 10 000 zákazníkov.

Medzitým boli cestujúci ponechaní na palube lietadiel na letisku Belfast City niekoľko hodín po pristátí kvôli víchrici Ashley. Letisko nebolo schopné priviesť mobilné schody k lietadlu v dôsledku silného vetra. 

V lietadlách uviazli na 3 hodiny

„Podarilo sa nám preletieť v búrke z Alicante do Belfastu a bezpečne pristáli, ale nemôžeme vystúpiť z lietadla,“ povedala pre BBC News NI Tracey Godfrey z Comber. Po pristátí zostali pasažieri na dráhe takmer tri hodiny.

 

Let z Bristolu do Belfastu International musel prerušiť taktiež pristátie a odkloniť sa na letisko v Manchestri. Približne 60 letov z dôvodu pristátia alebo odletu na dublinskom letisku bolo v nedeľu zrušených, pričom 27 prilietajúcich lietadiel vykonalo prelety a 28 sa rozhodlo odkloniť sa na iné letiská.

Translink tiež varoval pred meškaním a prerušením železničnej dopravy v dôsledku silného vetra a popadaných stromov. Meteorologická stanica v Killowen, County Down, zaznamenala v nedeľu popoludní náraz vetra s rýchlosťou až 130 km/h.

Víchrica mieri do severozápadnej Európy

Veľmi silný vetry sa naďalej predpovedajú v celom Írsku a častiach Veľkej Británie, najmä v Škótsku. Pozdĺž exponovaného pobrežia a vyvýšeniny môžu poryvy dosahovať až do 130 km/h.

 


Víchrica Asley sa postupne viac a viac približuje k kontinentálnej Európe a vietor začína silnieť v pobrežných oblastiach Holandska, Nemecka a Dánska. Čo sa týka Slovenska, u nás extrémne veterné počasie nehrozí a zvyšky víchrice Asley počasie u nás výrazne neovplyvní. 

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
16 °C / -4 °C
Uršuľa
Zajtra
Jasno
17 °C / -4 °C
Sergej
Streda
Oblačno
17 °C / -4 °C
Alojza
Štvrtok
Skoro jasno
18 °C / -2 °C
Kvetoslava
Piatok
Jasno
19 °C / -3 °C
Aurel
Sobota
Jasno
18 °C / -4 °C
Demeter
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd