Víchrica Ashley udrela na Britské ostrovy: Láme stromy, spôsobuje záplavy a kolaps dopravy

Ema Bazhaykin

Rapídna cyklogenéza, ktorá od írskych meteorológov dostala pomenovanie Ashley, už naplno úraduje na Britských ostrovoch a spôsobuje rozsiahle problémy.

Rapídna cyklogenéza al. bombogenéza, ktorá dnes v popoludňajších hodinách zasiahla pobrežie Britských ostrovov pod názvom víchrica Ashley, aktuálne naplno úraduje v Írskej republike a Severnom Írsku.

Podľa očakávaní už postupuje aj nad Škótsko, kde sa už chystajú na masívne problémy s logistikou. Víchrica Ashley prináša najmä nebezpečný vietor, ktorého nárazy môžu dosahovať až 129 km/h, ale aj výdatný dážď, ktorý už na mnohých miestach spôsobil povodne.

Mimoriadne silný vietor sa očakáva najmä dnes v noci na západe Škótska, kde bolo vydané varovanie najvyššieho stupňa pred vetrom. Pod najvyšším varovaním je aj celé územie Írskej republiky a Severného Írska dnes do 20:00 h.

 

Víchrica už teraz podľa očakávaní narušuje dopravu na celom území ostrovov.

Polámané stromy, výpadky elektriny, zrušené lety

V Severnom Írsku sú v súčasnosti pre silný vietor bez prúdu tisíce domácností. Desiatky letov boli zrušené na letisku v Belfaste a Dubline, keďže víchrica Ashley tu naďalej spôsobuje problémy.

Translink tiež varoval pred meškaniami a prerušením železničnej dopravy.

Pod najvyšším varovaním je celé územie Írskej republiky a Severného Írska dnes do 20:00 h, varovanie druhého stupňa pred vetrom však platí až do polnoci, keďže boli predpovedané nárazy s rýchlosťou až 115 km/h.

 

Nárazy s rýchlosťou 100 km/h boli zaznamenané v Thomastowne v grófstve Fermanagh a v Eglintone v grófstve Londonderry.

Letisko Belfast City požiadalo cestujúcich, aby si pred cestou na letisko skontrolovali stav svojho letu.

Zrušenie sa týka najmä letov Aer Lingus.

Rušia sa aj plavby

Medzitým sú plavby Stenaline a P&O medzi Severným Írskom a Škótskom silne ovplyvnené, pričom väčšina plavieb v nedeľu je zrušená.

Translink tiež varuje pred možným prerušením železničnej siete v nedeľu v dôsledku poveternostných podmienok.

Ministerstvo pre infraštruktúru Severného Írska uviedlo, že dočasné protipovodňové zábrany sa rozmiestňujú pozdĺž rieky Lagan vo vysoko rizikových oblastiach, ako sú Lockview Road a Cutters Warf na juhu Belfastu.

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
16 °C / -4 °C
Uršuľa
Zajtra
Jasno
17 °C / -4 °C
Sergej
Streda
Oblačno
17 °C / -4 °C
Alojza
Štvrtok
Skoro jasno
18 °C / -2 °C
Kvetoslava
Piatok
Jasno
19 °C / -3 °C
Aurel
Sobota
Jasno
18 °C / -4 °C
Demeter
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd