Viac ako polovica obyvateľov regiónu je evakuovaná. Kanada je v plameňoch

Zuzana Macháčová

Požiare, ktoré pohlcujú Kanadu, neutíchajú. Prebieha evakuácia hlavného mesta regiónu Yellowknife. Až 65% z celkového počtu obyvateľov provincie muselo opustiť svoje domovy. Požiar ohrozuje aj obyvateľov susednej Britskej Kolumbie.

Kanada už mesiace bojuje s rozsiahlymi požiarmi, najhoršími v histórii krajiny. Len vo štvrtok hasiči bojovali so živlom na vyše tisíckach miest, najmä v západnej časti krajiny.

Väčšina obyvateľov opustí svoje domovy

V meste Yellowknife boli všetci obyvatelia evakuovaní a do piatkového večera museli opustiť svoje domovy. Severozápadne od Yellowknife zúri rozsiahly lesný požiar, ktorý by sa v prípade nepriaznivých poveternostných podmienok mohol do soboty rozšíriť aj na mesto.

Zdroj: Facebook/NWT Fire
Zdroj: Facebook/NWT Fire

Blížime sa ku kritickým dňom boja s týmto požiarom," povedal novinárom Mike Westwick, hasičský informačný dôstojník Yellowknife. Dodal: „Prichádzajú poryvy vetra, ktoré nasmerujú plamene do smerov, ktorým sa chceme vyhnúť."

 

Kvôli slabo rozvinutej cestnej sieti v regióne sa mnohé evakuácie vykonávajú letecky. Vo štvrtok sa takto podľa miestnych úradov podarilo prepraviť asi 1 500 obyvateľov, v piatok akcia pokračovala. Najprv boli transportovaní chorí, starí ľudia a ľudia vyžadujúci osobitnú starostlivosť.

 

Z oblasti Yellowknife sa snažia dostať aj obyvatelia susedných miest. Celkovo bolo evakuovaných okolo 65% z celkového počtu 46 000 obyvateľov.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
31 °C / 13 °C
Miriama
Zajtra
Dážď
29 °C / 15 °C
Martina
Utorok
Občasný dážď
24 °C / 10 °C
Oleg
Streda
Polooblačno
25 °C / 10 °C
Bystrík
Štvrtok
Polooblačno
27 °C / 10 °C
Mária
Piatok
Dážď
25 °C / 11 °C
Ctibor
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd