Vesmírne počasie prináša geomagnetickú búrku G3. Budeme vidieť polárnu žiaru?

Veronika Salayová

Dnes dochádza ku geomagnetickej búrke G3, čo je stredne silná geomagnetická búrka, ktorá môže priniesť polárne žiary aj do našich zemepisných šírok. Dnes v noci sú teda šance vysoké, ale počasie nám priať bude už menej... 

V piatok, sobotu a pravdepodobne aj v nedeľu dôjde ku geomagnetickej búrke triedy G3, informuje NOAA a aj špecializovaný portál pre vesmírne počasie SpaceWeather.

Na Slnku totiž došlo k veľmi silným slnečným erupciám a následne k výronom koronárnej hmoty smerom k našej Zemi. Počas včerajšieho došlo k najsilnejšej slnečnej erupcii v súčasnom cykle slnečnej aktivity.

Táto slnečná erupcia, ktorá bola klasifikovaná ako X9.05, vyvrhla obrovské množstvo koronálnej hmoty smerom k Zemi a tento prúd nabitých častíc bude dnes a cez víkend interreagovať s magnetosférou našej planéty, čo následne vyvolá polárne žiary. 

 

Už dnes v noci sú totiž pomerne vysoké šance na pozorovanie polárnych žiar, ktoré sa v dôsledku intenzity geomagnetickej búrky môžu objaviť aj v našich zemepisných šírkach. Zlou správou však je, že dnes polárnu žiaru zo Slovenska s veľkou pravdepodobnosťou neuvidíme.

Na vine bude veľká oblačnosť, ktorá znemožní, aby sme polárnu žiaru videli. Celú dnešnú noc bude nad územím Slovenska prevládať veľká oblačnosť a farebné žiary v noci na vlastné oči neuvidíme. 

Aké budú šance cez víkend?

Geomagnetická búrka však bude prevládať aj cez víkend. Aj v sobotu však bude nad naším územím veľmi veľa oblačnosti a z veľkej časti nebude polárna žiara viditeľná.

V nedeľu by mala byť zo všetkých spomenutých dní najväčšia šanca na pozorovanie polárnych žiar z našich zemepisných šírok, ako uvádza Space Weather. Treba však podotknúť, že astronomické podmienky sa môžu dovtedy ešte zmeniť.

 

 

Situáciu ohľadom pozorovania polárnej žiary nad Slovenskom budeme sledovať a prinášať všetky dôležité informácie. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
16 °C / 3 °C
František
Zajtra
Prehánky
15 °C / 5 °C
Viera
Nedeľa
Oblačno
18 °C / 3 °C
Natália
Pondelok
Polooblačno
18 °C / 3 °C
Eliška
Utorok
Skoro jasno
18 °C / 8 °C
Brigita
Streda
Skoro jasno
19 °C / 9 °C
Dionýz
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd