Veľký objav vedcov: Našli nový mikrokontinent. Kde sa PRESNE nachádza?

Veľký objav vedcov: Našli nový mikrokontinent. Kde sa PRESNE nachádza?
Veronika Salayová

Vedci našli nový mikrokontinent, ležiaci medzi Európou a Kanadou. Dlho bola táto oblasť pre vedcov záhadou, no už prišli s jasným vysvetlením. 

V novej štúdii, ktorá je publikovaná v Gondwana Research, výskumníci z Veľkej Británie a Švédska zmapovali nový mikrokontinent pomocou gravitačných údajov a údajov o seizmickom odraze. Aj keď geológia regiónu bola vopred dôkladne študovaná, zostalo niekoľko záhad.

Teraz sa vedcom podarilo túto záhadu vyriešiť. V minulosti existovala nezhoda týkajúca sa presných pohybov platní medzi Grónskom a Kanadou, ako aj tektonického vývoja Davisovho prielivu, pričom predchádzajúce modely nedokázali vysvetliť pôvod anomálne hrubej kontinentálnej kôry v morskej oblasti.

Pri rekonštrukcii oblasti, keď sa Grónsko oddelilo od Kanady, tím zistil, že anomálne hrubá kôra je v skutočnosti jeho vlastným mikrokontinentom, teda tektonický blok, ktorý sa oddelil od kontinentu a je obklopený tenšou oceánskou kôrou.

 

Kde presne sa nachádza nový mikrokontinent? 

Nový mikrokontinent bol objavený v Davisovom prielive medzi kanadským juhovýchodným Baffinovým ostrovom a juhozápadným Grónskom. 

„Tento kontinentálny blok interpretujeme ako neúplne rozštiepený mikrokontinent, ktorý nazývame proto-mikrokontinent Davisovho prielivu,“ uvádzajú vedci v novej štúdii. 

Výskumníci sa domnievajú, že rifting – kde sa tektonické platne rozdelili na dve časti – sa začali asi pred 118 miliónmi rokov, predtým, než došlo k rozpadu kontinentu asi pred 61,27 miliónmi rokov v Labradorskom mori.

 

Kontinenty sa ďalej od seba vzďaľovali, kým sa Grónsko zrazilo so Severoamerickou doskou a pripojilo sa k nej. Práve v tomto období vznikol nový mikrokontinent.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
17 °C / -4 °C
Sergej
Zajtra
Oblačno
17 °C / -4 °C
Alojza
Štvrtok
Skoro jasno
18 °C / -2 °C
Kvetoslava
Piatok
Jasno
19 °C / -3 °C
Aurel
Sobota
Jasno
18 °C / -4 °C
Demeter
Nedeľa
Skoro jasno
17 °C / -3 °C
Sabína
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd