Veľkolepý otvárací ceremoniál Olympiády môže prekaziť počasie

Veľkolepý otvárací ceremoniál Olympiády môže prekaziť počasie
Veronika Sádovská

Francúzsko sa pripravuje na veľkolepý otvárací ceremoniál Olympijských hier, ktorý bude veľmi netradičný. Odohrá sa na rieke Seina, avšak prekaziť ho môže zlé počasie.

Piatkový otvárací ceremoniál XXXIII. olympijských hier bude prvý v histórii novodobých olympiád uskutočnený mimo štadióna, kde sa budú odohrávať. Očakáva sa dnes rekord v počte divákov, ktorí si tento ceremoniál naživo pozrú.

Vyše 3 000 účinkujúcich a veľkú časť športovcov prepraví 160 člnov na šesťkilometrovom úseku Seiny. Plán je ambiciózny a naozaj veľkolepý, má to však jeden háčik. Meteorológovia vydali výstrahy pred dažďom.

 



Výstraha pred zlým počasím

V celom Francúzsku dnes platia výstrahy pred dažďom len v štyroch príbuzných oblastiach a práve jedna z nich je l'Île-de-France, teda aglomeráciu zasahujúcu Paríž, Versailles a Saint-Denis.

Podľa francúzskej meteorologickej služby Le Cheine Meteo sa očakáva vysoká pravdepodobnosť, až 80 %, dažďa, ktorý môže byť strednej až silnej intenzity. Okrem dažďa sa tak môže zdvihnúť aj hladina riek.

Otvárací ceremoniál by mal začať o 19:30 a potrvá takmer 3 a pol hodiny. Tento silný dážď sa očakáva práve v druhej polovici tohto unikátneho predstavenia, ktoré v novodobých hrách nemá obdobu.

Výstrahy pred dažďom
Výstrahy pred dažďom, MeteoExpress
 

Unikátne olympijské hry

Celá táto olympiáda bude unikátna, pretože už po tretíkrát sa koná vo Francúzsku, v minulosti sa konali v roku 1900 a 1924. Tento rok to je práve kvôli odchádzajúcemu predsedovi MOV Pierre de Coubertinovi, vďaka ktorému sa Olympijské hry znova začali pripravovať. Po viac ako štvrťstoročí sa plánuje vzdať svojej funkcie.

Zdá sa však, že veľkolepý ceremoniál (aj) na počesť tohto muža už môže prekaziť len vyššia moc a tou sa môže stať počasie. Obyvatelia či turisti, ktorí prišli do Paríža práve kvôli hrám sa tak musia vybaviť vhodným oblečením a pršiplášťom.

Okrem výbavy na počasie sa musia obrniť aj poriadnou dávkou trpezlivosti. Keďže sa otvárací ceremoniál nekoná na štadióne, ale v rámci celého mesta, v pohotovosti je množstvo ozbrojených zložiek. Počítať tak treba s početnými kontrolami. Aj vzhľadom na udalosti dnešného dňa, kedy v metropole Francúzska neznámy podpaľač zapálil niekoľko staníc metra.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
31 °C / 13 °C
Miriama
Zajtra
Dážď
29 °C / 15 °C
Martina
Utorok
Občasný dážď
24 °C / 10 °C
Oleg
Streda
Polooblačno
25 °C / 10 °C
Bystrík
Štvrtok
Polooblačno
27 °C / 10 °C
Mária
Piatok
Dážď
25 °C / 11 °C
Ctibor
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd