Veľké problémy: 100-ročná povodeň zasiahne Brno. Mesto nie je pripravené a zaplaví ho voda

Ema Bazhaykin

Zatiaľ čo v iných českých mestách prípravy na povodne vrcholia, v Brne ešte len začínajú. Dokončeniu protipovodňových zábran údajne bránili spory o ich podobu.

V Brne sa komplexná protipovodňová ochrana ešte len buduje. V súčasnosti nie je pred povodňami ochránená podstatná časť zástavby mesta, jedná sa o územie o rozlohe asi desiatich kilometrov štvorcových, kde žije okolo 24 tisíc obyvateľov.

Aktuálne dažde by podľa najhoršieho scenára mohli priniesť do Brna až storočnú vodu, na ktorú však mesto momentálne nie je pripravené. Upozornil na to riaditeľ pre správu Povodia Moravy Antonín Tůma. Voda sa bude rozlievať zo Svratky a Svitavy. 

Ľudia situáciu podceňujú

Podľa juhomoravského hajtmana Jána Grolicha (KDU-ČSL) má každá stavba a zároveň každá mestská časť i obec svoj povodňový plán, podľa ktorého sa má pripraviť.

 

„Musíme sa nachystať na storočnú vodu. Podľa pozitívnejších prognóz môže prísť päťdesiatročná voda, čo ale neznamená príliš veľký rozdiel,“ vyhlásil Grolich.

Podľa Tůmu zatiaľ verejnosť neberie situáciu dostatočne vážne. Je si istý, že budú dosiahnuté tretie stupne povodňovej aktivity. „Je potrebné, aby ľudia uvoľňovali údolné nivy aj záplavové územia a rešpektovali opatrenia,“ podotkol.

Grolich uviedol, že podľa predpovede najväčšie zrážky nehrozia priamo na území kraja, pravdepodobne do neho však pritečie veľká voda riekami Moravou a Svitavou. To dáva južnej Morave čas na prípravu. „Znížime a oddialime kulmináciu,“ povedal Tůma.

Na povodí Moravy sa pokračuje v upúšťaní vodných diel, aby mohli zachytiť očakávané povodňové prietoky. Aktuálny voľný objem v nádržiach je podľa Tůmy takmer 200 miliónov kubických metrov. Na základe predpovedí sa však všetku vodu v nádržiach zrejme zachytiť nepodarí.

Podľa riaditeľa juhomoravských hasičov Jiřího Pelikána evidujú hasičské stanice dopyt občanov na vrecia s pieskom. Tie budú však vydávať len na žiadosť starostov obcí alebo príslušných povodňových komisií, aby zabezpečili ich správne použitie.

 

Zavretá pôrodnica, evakuácia cez zaplavený most

Nemocnica Milosrdných bratov v Brne, ktorá je v záplavovom území, uzavrela oddnes na celý víkend príjem na pôrodné oddelenie a zakázala návštevy. Nastávajúce mamičky žiadajú, aby využili služby okolitých nemocníc.

Fakulta architektúry Vysokého učenia technického v Brne chce s pomocou dobrovoľníkov presťahovať knižnicu a archív do vyšších poschodí. Fakulta stojí na Poříčí pri Svratke, kde sú nedokončené protipovodňové opatrenia. Hrozí, že sa voda po silných dažďoch dostane do budovy. Knižnica s archívom je v suteréne.

Od soboty dočasne zatvorí aj Zoologická záhrada Brno, a to kvôli hroziacim pádom stromov. Hodonínska zoo ani vyškovský zoopark uzavretie areálov zatiaľ nezvažujú.

Hasiči informovali, že z chatovej oblasti Biskoupky pri Jamoliciach na Brnensku evakuovali cez zaplavený most 125 ľudí. „Ide o 120 študentov plus päť vedúcich. Prevádzame ich cez zaplavený most, následne ich presunieme na bezpečné miesto, odkiaľ už majú zaistený vlastný transport,“ popísal hovorca hasičov Jaroslav Mikoška.

 

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno, búrky
24 °C / 5 °C
Eugénia
Zajtra
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Piatok
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd