Veľká zmena pred nami: Dokedy sa udrží stabilné počasie a kedy dôjde ku zmene?

Veľká zmena pred nami: Dokedy sa udrží stabilné počasie a kedy dôjde ku zmene?
Peter Minárik

Pred nami je posledný októbrový týždeň a tento týždeň prinesie na naše územie výraznú zmenu počasia. Po väčšiu časť tohto týždňa však treba stále počítať so stabilnejším počasím.

Už niekoľko dní panuje na našom území stabilné počasie, ktoré prinášajú jednotlivé oblasti vysokého tlaku vzduchu. Tie sa neustále striedajú a kontinuálne ovplyvňujú počasie na našom území. Zatiaľ čo v predchádzajúcich týždňoch sme zaznamenávali slnečnejšie počasie, tak teraz badať čoraz častejšie hmly a nízku oblačnosť.

Môže za to poloha tlakovej výše. Jej stred sa aktuálne nachádza nad Čiernym morom a v uplynulých dňoch sa nachádzala nad Balkánom. V dôsledku toho sa do našej oblasti dostáva teplejší a vlhší vzduch od juhozápadu a práve tento vlhký vzduch spôsobuje početnejšie hmly a nízku oblačnosť.

V podobnom duchu počasia ako uplynulé dni sa bude niesť aj nadchádzajúci týždeň. Výrazná zmena počasia sa ešte nečaká, no je už na dohľad.

 

Najskôr stále teplo a hmlisto

Zvyšok októbra neprinesie zmenu v doterajšom charaktere počasia. Aj naďalej preto musíte očakávať stabilné počasie s rannými hmlami.

Ak sa však hmly, či nízka oblačnosť rozpustia, tak nás čaká pomerne teplý deň. Maximálne denné teploty by sa mali na našom území dostávať na hodnoty od +14 do +19 °C.

Zrážok bude minimum a v takomto duchu počasia sa začne aj november, ktorý odštartuje sviatkom. Nasledujúci víkend by však malo dôjsť k prudkej zmene.

Cez víkend hrozí prvý závan zimy

Počas budúceho víkendu by mal cez našu oblasť postúpiť pomerne výrazný studený front, za ktorým by mal do našej oblasti od severu vpadnúť veľmi chladný, pôvodom arktický vzduch od severu.

 

Teploty by mali veľmi prudko klesať, no nateraz je ešte presný vývoj zaťažený neistotou. Prvé predpovede totiž naznačovali vpád chladného vzduchu už na 1. novembra. Cez víkend sa to však zmenilo a chladný vzduch zatečie o čosi východnejšie, nad východnú Európu a nás zatiaľ minie.

2. až 3. novembra by však druhá vlna ochladenia mala doraziť aj do strednej Európy. Teploty by mohli aj v najteplejších lokalitách klesnúť pod +10 °C, no ako vidieť na ansámbly z Bratislavy, tak presné teploty sú ešte otázne.

aktuálny ansámbel pre Bratislavu
aktuálny ansámbel pre Bratislavu, zdroj: ECMWF

Každopádne aj aktuálne predpovede potvrdzujú, že vpádu chladného vzduchu by sme sa na konci tohto týždňa už nemali vyhnúť a postupne sa ochladí. V severných regiónoch Slovenska dokonca nie sú vylúčené ani prvé snehové vločky.

Ako to presne nakoniec dopadne bude jasnejšie v nadchádzajúcich dňoch a vy to môžete priebežne sledovať na našich predpovedných mapách. Na mape teplôt už teraz môžete vidieť postupné ochladzovanie.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Dobromila
Zajtra
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Klára
Streda
Polooblačno
18 °C / 3 °C
Simona
Štvrtok
Skoro jasno
17 °C / 2 °C
Aurélia
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / 0 °C
Aurélia
Piatok
Jasno
17 °C / 2 °C
Denis Denisa
Sobota
Občasný dážď
10 °C / 2 °C
Pamiatka zosnulých
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd