Večer udrú nebezpečne silné búrky s VETROM. Pozrite si, kedy ich čakať u vás

Peter Minárik

Po dnešnom veľmi horúcom dni nás čakajú silné búrky s vetrom, ktorý zasiahnu hneď viaceré regióny Slovenska. Intenzívne búrky nás čakajú v závere dnešného dňa a prinesú aj výrazné ochladenie.

Po dnešnom mimoriadne horúcom dni nás čakajú pomerne silné búrky, ktoré sa na naše územie chystajú počas večerných hodín. Nebezpečné búrky budú predovšetkým tým, že sa očakávajú veľmi silné nárazy vetra, ktoré majú potenciál páchať materiálne škody.

Všetko to začne nad Českom

Vznik prvých búrok sa očakáva už každú chvíľu v oblasti Českej republiky a Poľska. Najskôr pôjde o jednotlivé búrkové bunky, ktoré budú sprevádzané predovšetkým krúpami a prívalovými zrážkami s úhrnom až okolo 50 mm.

Postupne sa tieto búrkové bunky budú viazať na seba a vytvoria búrkový systém, ktorý začne postupovať z Moravy smerom nad naše územie. Silné prejavy, podobné tomu čo čaká aj naše územie sa očakávajú na celej Morave, kde ČHMÚ vydal varovanie 2. stupňa.

výskyt búrok nad Moravou
výskyt búrok nad Českom
 

Sformovaný búrkový systém by mal v podvečerných hodinách prekročiť hranice Slovenska a postupne začnú úradovať aj u nás.

Búrky budú sprevádzané vetrom

Prvé búrky sa na našom území očakávajú už po 18:00 až 19:00 v oblasti Záhoria, Považia a severozápadného Slovenska.

Otázna zostáva elektrická aktivita v oblasti západného Slovenska, ktorá vplyvom zádržnej vrstvy nemusí byť výrazná. Práve situácia na západnom Slovensku sa aktuálne javí ako najkomplikovanejšia.

Línia búrok sa totiž bude naťahovať z juhozápadného smerom k severovýchodnému smeru. Búrková línia sa bude pohybovať postupne k východu, avšak búrky na tejto línii sa budú pohybovať smerom k severovýchodu. K tomu, aby sa búrka vyskytla na západe Slovenska je tak nevyhnutná inicializácia v oblasti Rakúska, ktorá sa javí ako problematická.

S najväčšou pravdepodobnosťou sa tak stane to, že večer sa v oblasti západného Slovenska očakávajú búrky len výnimočne a to také, ktoré sa tu priamo vytvoria. Studený front však postúpi aj cez západ a jeho postup bude sprevádzané silným nárazovým vetrom s rýchlosťou až okolo 60 km/h.

 

 

 

Ťažisko a tie najsilnejšie búrky sa tak budú presúvať z Moravy smerom k severovýchodu do Poľska a naše územie zasiahnu len okrajom. Preto platí naše varovanie oranžového stupňa predovšetkým pre severozápadné Slovensko, kde sa môžu vyskytnúť silnejšie prejavy búrok. Vo zvyšných, žltých oblastiach sa očakávajú o čosi slabšie prejavy.

očakávané búrky na Slovensku
očakávané búrky na Slovensku

Dnešný horúci deň tak schladí večerný postup frontu, ktorý však napokon nemusí priniesť veľmi nebezpečné búrky a vplyvom limitujúcich faktorov sa západ dočká len prechodne silnejšieho vetra, tzv. prefuk. Výraznejšie prejavy búrok sa môžu vyskytovať len v Žilinskom a v Trenčianskom kraji.

Počas nočných hodín sa budú búrky presúvať smerom k východu a zajtra počas dňa sa očakávajú aj na východnom Slovensku.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
24 °C / 12 °C
Berta
Zajtra
Oblačno
24 °C / 11 °C
Miloslav
Štvrtok
Prehánky
24 °C / 10 °C
Prokop
Piatok
Polooblačno
27 °C / 10 °C
Cyril
Sobota
Jasno
31 °C / 10 °C
Patrik
Nedeľa
Prehánky, búrky
31 °C / 13 °C
Oliver
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd