Večer dorazia BÚRKY a úradovať budú na Slovensku až do rána

Večer dorazia BÚRKY a úradovať budú na Slovensku až do rána
Peter Minárik

Naše územie čakajú počas dnešného dňa po niekoľkých dňoch pokojného počasia prvé prehánky a búrky, ktoré však zatiaľ nehrozia všade a ovplyvnia len jednu časť Slovenska. Treba však s nimi počítať až do skorého rána.

Slovensko dnes čaká zhoršenie počasia, ktoré vlastne už začalo. Na juhu a východe máme aktuálne slnečné počasie s teplotami, ktoré už prekračujú hranicu aj +30 °C.

Platí pravidlo, že čím juhovýchodnejšie idete, tým je teplejšie a naopak, čím severozápadnejšie idete, tým je chladnejšie. Na vine je studený front, ktorý ovplyvňuje počasie v našej oblasti.

Tento studený front prináša do Nemecka, do Česka a do Rakúska veľmi oblačné a zároveň aj upršané počasie. Aktuálne teploty sa pohybujú pod +20 °C, no to neplatí pre nás a my sa nachádzame stále pred studeným frontom na teplej strane.

 

Front zatiaľ ovplyvňuje počasie na severozápade, kde prináša veľa oblačnosti a vplyvom tej sa teploty pohybujú o čosi nižšie a stúpajú len pomaly.

O pár hodín prídu búrky

Studený front sa tiahne cez našu oblasť a pred ním k nám prúdi teplý vzduch, ktorý labilizuje vzduch. Počas dnešného dňa bude dochádzať k prehrievaniu a k labilizácii vzduchu.

V tomto vzduchu začnú na čele studeného frontu vznikať popoludní prvé prehánky a búrky. Tie sa najskôr objavia v Žilinskom kraji, kde môžu búrky počas dnešného popoludnia priniesť výraznejší dážď a ojedinele aj krúpy.

 

Výraznejšie búrky však prídu až večer a v noci. Na prednej strane vlniaceho sa frontu začnú vznikať búrky, ktoré sa postupne sformujú do výraznejšieho búrkového systému a ten potom večer a v noci bude ovplyvňovať počasie na severozápade krajiny, kde sa búrky budú rozpadať.

Dnes popoludní tak najskôr počítajte s búrkami na severe Slovenska a počas dnešného večera a nasledujúcej noci v severozápadnej časti krajiny. To, v ktorých okresoch presne hrozia búrky nájdete na mape >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
15 °C / 3 °C
Natália
Zajtra
Skoro jasno
17 °C / 3 °C
Eliška
Utorok
Skoro jasno
21 °C / 4 °C
Brigita
Streda
Dážď
19 °C / 4 °C
Dionýz
Štvrtok
Polooblačno
21 °C / 4 °C
Slavomíra
Piatok
Prehánky
18 °C / 5 °C
Valentína
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd