Varovanie pred víchricou Ashley. Už sa rúti a napácha škody

Ema Bazhaykin

Na Britské ostrovy udrela rapídna cyklogenéza, ktorá už aj dostala meno – víchrica Ashley. Očakáva sa, že najmä pre silné poryvy vetra bude v najbližších hodinách páchať masívne škody. 

Ešte dnes sme vás informovali o tom, že v nočných hodinách došlo nad Atlantikom k bombogenéze, čiže rapídnej cyklogenéze. Ide o veľmi výrazné a prudké prehĺbenie tlakovej níže, ktoré musí spĺňať určité kritéria.

Pri rapídnej cyklogenéze musí v strede tlakovej níže za 24 hodín poklesnúť tlak vzduchu najmenej o 24 hPa, čo sa aj udialo.

Keďže táto tlaková níž zasiahla ako prvú Írsku republiku, česť pomenovať ju dostali tentokrát írski meteorológovia. Na pobrežie Britských ostrovoch už v priebehu nedele udrela v plnej sile.

 

Nad Britskými ostrovmi už úraduje víchrica Ashley

Víchrica Ashley už v plnej sile zasiahla Britské ostrovy a začína páchať prvé škody.

Keďže ako prvú mala zasiahnuť Írsku republiku, pomenovanie Ashley jej dali írski meteorológovia z Met Éireann. Víchrica teraz postupuje severovýchodne na Spojené kráľovstvo, prináša sem silný vietor a dážď.

V nedeľu a pondelok platia varovania najvyššieho stupňa pred nepriaznivým počasím, dažďom a vetrom.

 

Najväčšie riziko predstavuje vietor

„Búrka Ashley prinesie v nedeľu silný vietor pre väčšinu územia Spojeného kráľovstva, kým sa v pondelok vyjasní, s možnosťou určitých výnimiek pre časti Škótska, Severného Írska, severozápadného Anglicka a západného Walesu,“ povedal zástupca hlavného meteorológa Met Éireann Tony Wisson.

Aktuálne nárazy vetra nad Britskými ostrovmi
Aktuálne nárazy vetra nad Britskými ostrovmi, zdroj: Ventusky

Mimoriadne silný vietor sa očakáva už dnes (v nedeľu) popoludní a večer na západe Škótska, kde by v exponovaných oblastiach mohli nárazy dosahovať rýchlosť 110 až 120 km/h a bolo tu vydané najvyššie varovanie pred vetrom. 

Vo vnútrozemských oblastiach a v ďalších častiach varovnej oblasti, najmä v Severnom Írsku a západnom Škótsku, môže vietor dosiahnuť rýchlosť 80 až 110 km/h.

V Škótsku sa už chystajú na núdzový stav

Búrka Ashley môže spôsobiť rozsiahle narušenie dopravy najmä z nedele na pondelok. Začiatkom týždňa pritom bude mnoho ľudí cestovať do roboty, taktiež sa očakáva, že v Škótsku sa bude veľa rodín vracať z jesenných prázdnin. 

Záchranná služba sa preto už teraz chystá na pohotovosť a cez aplikácie budú informovať verejnosť o aktuálnom dianí na cestách. 

Silný vietor môže spôsobiť mimoriadne ťažkosti aj nákladným vozidlám a vyvracať stromy na cesty. Očakávajú sa taktiež záplavy v dôsledku silného dažďa. Prerušené môžu byť aj trajektové služby. Najnovšie informácie budú dostupné na www.traffic.gov.scot.

Vietor sa zmierni v pondelok, keď víchrica Ashley postúpi ďalej na východ, v mnohých oblastiach Britských ostrovov však bude prevládať daždivé počasie celý týždeň.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
16 °C / -4 °C
Uršuľa
Zajtra
Jasno
17 °C / -4 °C
Sergej
Streda
Oblačno
17 °C / -4 °C
Alojza
Štvrtok
Skoro jasno
18 °C / -2 °C
Kvetoslava
Piatok
Jasno
19 °C / -3 °C
Aurel
Sobota
Jasno
18 °C / -4 °C
Demeter
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd