VAROVANIE pred búrkami. Platia najvyššie výstrahy. Hrozí nebezpečný vietor a krúpy

Peter Minárik

V Európe sa dnes očakáva veľmi nebezpečné počasie, pred ktorým platia výstrahy najvyššieho stupňa. Sformovať by sa mal rozsiahly búrkový systém, ktorý prinesie vlnu veľmi nebezpečných búrok, ktoré budú páchať škody.

Európu počas dnešného dňa zasiahnu mimoriadne silné búrky, ktoré do veľkej mieri môžu ovplyvniť aj práve prebiehajúce futbalové EURO. V priebehu dňa sa totiž bude formovať rozsiahly búrkový systém, ktorý sa následne bude presúvať cez jednotlivé európske štáty.

Do poludnia bude ešte vo väčšine krajín veľmi teplo, no počas popoludnia začnú naskakovať jednotlivé búrkové bunky, ktoré sa sformujú do výrazného búrkového systému, ktorý začne postupovať cez našu oblasť smerom k východu.

Búrkový systém bude nebezpečný

Spomínaný búrkový systém by sa mal formovať na postupujúcom studenom fronte, pred ktorým do Európy prúdi od juhozápadu veľmi teplý vzduch.

 

Ten sa bude aj dnes prehrievať a labilizovať, čo poskytne dostatok energie pre tvorbu búrok. Všetko to dnes začne vo Francúzsku, kde sa začnú vytvárať jednotlivé búrkové bunky.

Tie by sa k večeru mali na francúzsko-nemeckom pohraničí formovať do výrazného a nebezpečného búrkového systému, ktorý sa začne presúvať smerom do Nemecka a vo večerných hodinách dorazí aj nad Česko.

Pred nebezpečnými búrkami varuje aj meteorologická služba Estofex, ktorá vydala najvyššie varovanie 3. stupňa, čo sa zasa nestáva tak často.

varovanie služby Estofex
varovanie služby Estofex

Aj nemeckí meteorológovia vydali výstrahu 3. stupňa pred búrkami, ktorá platí pre juh krajiny. Očakáva sa predovšetkým silný, nárazový vietor, ktorý má potenciál páchať materiálne škody.

Studený front sa bude presúvať aj ku nám

V priebehu nasledujúcej noci by sa búrky mali presunúť nad Česko a Poľsko, kde budú zanikať, no už počas zajtrajšieho dňa sa očakáva ďalšia vlna búrok.

 

Búrky by sa mali začať tvoriť nad západným Poľskom, Českom a Rakúskom, zatiaľ čo nad naše územie bude vrcholiť príliv mimoriadne teplého vzduchu.

Po veľmi horúcej nedeli nás čaká v nedeľu večer vlna veľmi intenzívnych búrok, ktorá nad naše územie dorazí od severozápadu.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
25 °C / 14 °C
Diana
Zajtra
Prehánky, búrky
27 °C / 12 °C
Berta
Streda
Prehánky
25 °C / 11 °C
Miloslav
Štvrtok
Polooblačno
25 °C / 10 °C
Prokop
Piatok
Polooblačno
27 °C / 10 °C
Cyril
Sobota
Polooblačno
31 °C / 10 °C
Patrik
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd