V zaplavených oblastiach v Poľsku chcú vyhlásiť stav PRÍRODNEJ KATASTROFY. Prerušené sú vlakové spoje

Zuzana Macháčová

Nielen na Slovensku sú zaplavené obce, ale aj v susednom Česku a Poľsku dostali poriadne zabrať niektoré mestá a obce. Poľský premiér chce vyhlásiť stav prírodnej katastrofy.

Poľský premiér Donald Tusk v nedeľu informoval, že po konzultácii s príslušnými ministrami a útvarmi nariadil pripraviť vládne nariadenie o vyhlásení stavu prírodnej katastrofy. Informáciu o tom Tusk zverejnil na svojom konte na sieti X, uvádza TASR.

Poľsko čelí poriadnej katastrofe, ktorá súvisí s extrémnymi dažďami a záplavami. Povodne postihli mnohé miesta v južnej a juhozápadnej časti Poľska. Najvážnejšia situácia je v Dolnom Sliezsku. Poplach vyhlásilo mesto Opole, na kulmináciu Odry sa pripravuje Vroclav. Vo Varšave v pondelok mimoriadne zasadne vláda.

Počas noci na pondelok sa situácia zhoršila na Pilchowickej priehrade, ktorá bola postavená na rieke Bobor.

Poľské médiá s odkazom na videá zo sociálnych sietí uviedli, že voda sa začala prelievať cez hrádzu priehrady, čo ohrozuje neďaleké mesto Wleń s dvoma tisíckami obyvateľov. Na najhoršie sa podľa serveru denníka Gazeta Wybrocza začalo pripravovať aj neďaleké mesto Jelenia Góra (slovensky Jelení Hora), kde žije okolo 77-tisíc ľudí.

Intenzívne sa pripravuje na kulmináciu Odry správne stredisko Dolnosliezskeho vojvodstva Vroclav, kde žije vyše 670 tisíc ľudí. Starosta mesta Jacek Sutryk nechal v nedeľu večer vyhlásiť protipovodňové varovanie v meste.

Podľa neho predchádzajúce predpovede podhodnotili vývoj toku Odry. Kulminácia rieky sa očakáva vo Vroclave v stredu.

Stav prírodnej katastrofy

Podľa zákona sa stav živelnej pohromy vyhlasuje na čas potrebný na zabránenie alebo odstránenie následkov prírodnej katastrofy, pričom najdlhšie na 30 dní.

 

Rozsiahle povodne si dokonca v Poľsku vyžiadali aj prvú obeť.  Ide o človeka, ktorý sa utopil v Dolnom Sliezsku.

Poľský premiér dodal, že situácia na mnohých miestach v Poľsku je dramatická, a apeloval na obyvateľov, aby rešpektovali pokyny záchranných zložiek týkajúce sa evakuácie.

Prvé obete

Situáciu v Poľsku označil tamojší premiér Donald Tusk za dramatickú na mnohých miestach. Utopili sa dvaja muži, jeden z dediny Krosnowice a druhý z mesta Bielsko-Biala, informoval web Rzeczpospolita. Neskôr server Gazeta Wyborcza spomenul ďalšie dve obete.

Do evakuácie obyvateľov z najviac ohrozených miest sa zapojili vrtuľníky, a to ako vojenské, tak aj policajné a od horských záchranárov z Tatier, ako uviedol vicepremiér a minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz. Vrtuľníky zasahujú hlavne v prípadoch, keď nemožno použiť plávajúce transportéry, povedal.

Do záchranných prác v Poľsku sa bude zapájať aj česká vrtuľníková jednotka Heli Unit. Žiadosť poľského náčelníka generálneho štábu schválila ministerka obrany Jana Černochová (ODS).

Pretrhnutá hrádza

Spravodajský web TVN24.pl napísal, že najhoršia situácia je v meste Stronie Šlonskie neďaleko hraníc s Českom, kde sa pretrhla hrádza a prívalová vlna zaplavila ulice, pričom strhla najmenej jeden dom a ďalšie poškodila.

Mnohí ľudia v zaplavených častiach tohto mesta zostali uväznení v panelových bytových domoch, pričom voda často dosahovala do výšky prvého poschodia.

Juh a juhozápad Poľska od piatka sužujú výdatné dažde, ktoré zapríčinili rozvodnenie niektorých vodných tokov. V noci na nedeľu sa situácia na mnohých miestach zdramatizovala, napísal server Onet.pl.

 


Situácia je kritická aj v iných mestách ako napríklad v meste Glucholazy a Kladsko neďaleko hraníc s ČR, kde sa rieky vyliali z korýt a voda sa valí ulicami.

Prerušené vlakové spoje

Poľský dopravca PKP Intercity kvôli počasiu od nedele do odvolania prerušil vlakové spojenie medzi Poľskom a Českom.

Niektoré spoje majú skrátenú trasu do miest pri slovenských hraniciach, ďalšie sú zrušené úplne - napríklad expres Silesia z Ostravy do Varšavy.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Zajtra
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd