V utorok čaká Slovensko ďalšia vlna BÚROK

Peter Minárik

V pondelok sme si od búrok na našom území oddýchli a v priebehu dňa sa nevyskytli. To však už nebude platiť v utorok, keďže na našom území sa očakáva ďalšia vlna búrok, ktorá môže priniesť aj nebezpečné javy.

Počasie na našom území prevzala pod kontrolu tlaková výš, ktorá konečne priniesla na naše územie pokojné, letné počasie. V uplynulých dňoch za nepriaznivým počasím stál vlniaci sa studený front, ktorý sa nad naším územím nachádzal vo vlhkom a v teplom vzduchu, no prvý deň nového týždňa bol už bez prítomnosti studeného frontu.

To sa však už v utorok zmení a počasie nad našou oblasťou začne ovplyvňovať ďalší studený front, ktorý prinesie vlnu intenzívnych búrok.

Budeme blízko štyridsiatok

Počas utorka rozpáli Balkán a dokonca aj Maďarsko veľmi horúci vzduch. Teploty sa na našom území dostanú na +30 až +34 °C, no ojedinele by sa mohli teploty, najmä na juhozápade a na juhovýchode územia dostať aj k hodnotám okolo +36 °C.

očakávané maximá v pondelok
očakávané maximá v pondelok
 

Ešte teplejšie bude u našich južných susedov. Zaujímavé je si všimnúť jazyk horúceho vzduchu, ktorý sa z Balkánu tiahne nad juhovýchodné Maďarsko.

Na Balkáne by sa v utorok mali teploty dostať až na hodnoty okolo +41 až +42 °C, no v Maďarsku by teploty, predovšetkým na juhovýchode krajiny mali taktiež dostať až k hodnote +40 °C.

očakávané maximálne teploty
očakávané maximálne teploty

Utorok tak bude v našej oblasti veľmi horúcim dňom, no teploty nebudú jedinou nástrahou počasia.

V utorok nás čaká vlna búrok

Počas utorka sa bude nad našou oblasťou nachádzať studený front, čo je vidieť aj na vyššie priloženej teplotnej mape. V Čechách nehrozia tropické horúčavy, no my budeme pred studeným frontom a tropickým teplotám sa nevyhneme.

Studený front však bude pôsobiť ako iskra vo výbušnom prostredí, ktoré vytvorí denné prehrievanie. Už pomerne v skorých popoludňajších hodinách sa na našom území očakáva výskyt búrok.

 

Ako prvé sa očakávajú búrky v oblasti stredného Slovenska. Najskôr s nimi počítajte v oblasti hôr a postupne sa budú rozširovať smerom k východu.

Búrky budú sprevádzané aj nebezpečnými sprievodnými javmi v podobe krúp, no v tomto prípade by najnebezpečnejším javom mali byť zrážky a to predovšetkým v oblastiach, kde budú búrky statické.

Po jednom pokojnom dni nás tak čaká ďalšia vlna nebezpečných búrok.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
31 °C / 15 °C
Alica
Zajtra
Skoro jasno
31 °C / 13 °C
Marianna
Nedeľa
Skoro jasno
30 °C / 13 °C
Miriama
Pondelok
Dážď
27 °C / 13 °C
Martina
Utorok
Dážď
22 °C / 10 °C
Oleg
Streda
Prehánky
24 °C / 10 °C
Bystrík
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd