V týchto oblastiach čakajte v najbližších hodinách BÚRKY. Prinesie ich studený front

V týchto oblastiach čakajte v najbližších hodinách BÚRKY. Prinesie ich studený front
Peter Minárik

Slovensko v nadchádzajúcich hodinách zasiahnu búrky, ktoré by sa mohli vyskytnúť hneď v niekoľkých oblastiach. Pozitívnou správou však je, že búrky nemali byť také intenzívne, že by to mohlo spôsobovať materiálne škody. Napriek tomu treba byť ostražití.

Po vlne veľmi teplého počasia, ktoré nás sužovalo uplynulé dni dnes prišla zmena a to v podobe zrážkového poľa, ktoré od dopoludňajších hodín postupuje naprieč našim územím. Veľa zrážok však nespadlo a úhrny na žiadnej stanici neprekročili 3 mm.

Už v nadchádzajúcich hodinách nás však čakajú intenzívnejšie zrážky a dokonca aj búrky, pričom prvé búrky by sa mohli vyskytnúť už nasledujúcu noc.

Zmenu prinesie studený front

Cez Európu postupuje studený front, ktorý oddeľuje dve, teplotne výrazné vzduchové hmoty. Pred studeným frontom prúdi ešte teplý vzduch a za blížiacim sa studeným frontom sa od severozápadu nasúva chladnejší vzduch.

Práve teplotný kontrast, ktorý tento studený front prinesie prospeje tvorbe búrkovej činnosti a konvektívnej zrážkovej činnosti. 

 

Prvé búrky sa práve v týchto chvíľach tvoria na severovýchode Talianska, na juhu Rakúska a na západe Maďarska a celá táto zrážková činnosť sa presúva smerom nad naše územie.

V ktorých oblastiach čakať búrky?

V nočných hodinách sa nad naše územie dostanú od juhozápadu jednotlivé jadrá, ktoré môžu byť bleskovo aktívne. Búrky hrozia na západnom a strednom Slovensku a to predovšetkým v južných častiach krajiny.

V priebehu celej stredy však počítajte s tým, že na našom území bude dochádzať k ďalšej tvorbe prehánok a búrok, ktoré tentoraz hrozia predovšetkým na strednom Slovensku.

 

Búrky, tak budú sústredené predovšetkým na západ a stred krajiny, no nečakajte, že budú veľmi silné. Energie je totiž už v atmosfére v tomto ročnom období pomerne málo a slnečné žiarenie nemá takú silu, aby výraznejšie labilizovalo vzduchovú hmotu.

Búrky by nemali byť sprevádzané nebezpečnými sprievodnými javmi a hrozí len zosilnenie dažďa. Blesková aktivita je však vždy nebezpečná a tak v nadchádzajúcich hodinách sledujte radar.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno, búrky
24 °C / 10 °C
Vladislav
Zajtra
Prehánky
23 °C / 8 °C
Edita
Piatok
Prehánky
20 °C / 6 °C
Cyprián
Sobota
Dážď
18 °C / 3 °C
Václav
Nedeľa
Polooblačno
17 °C / 2 °C
Michal
Pondelok
Skoro jasno
18 °C / 1 °C
Jarolím
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd