V tejto metropole sa nedá dýchať. Obyvateľov trápi enormný smog

Dominik Cenkner

Hlavné mesto Indie zahalil v piatok smog. Kvalita ovzdušia v Dillí bola v kategórii „zlá“. Úrady informovali, že normy boli výrazne prekročené.

Metropolu Indie zahalil v piatok smog. Obyvateľom spôsoboval najmä problémy s dýchaním.

„Úrovne znečistenia ovzdušia v Dillí dosiahli kategóriu zlé“, povedal v piatok Gopal Rai, minister životného prostredia. „V hlavnom meste je 13 bodov, takzvaných „hotspotov“, hlavných zdrojov znečistenia. Preto sme vytvorili 13 koordinačných výborov. Ich cieľom bude postarať sa o tieto „hotspoty“ a znížiť znečistenie, ktoré vytvárajú,“ dodal.

Index informujúci o množstve znečistenia v Dillí bol v piatok na hodnote 293. Index informujúci o množstve znečistenia v ovzduší má šesť kategórií.

 

Pod smog sa mala podpísať aj náhla zmena počasia

Podľa odborníka na životné prostredie Viveka Chattopadhyaya z Centra pre vedu a životné prostredie v Dillí prispela k tvorbe smogu aj náhla zmena počasia. „Meniace sa poveternostné podmienky v súčasnosti neumožňujú rozptyl znečisťujúcich látok a zdrojov emisií je stále viac. Začalo sa obdobie, v ktorom sa zvýšilo množstvo biomasy a spaľovania odpadu,“ uviedol Chattopadhy. To podľa neho vedie k väčšej akumulácii škodlivín.

Smog, ktorý každoročne zahalí indické mestá, je alarmujúcim príznakom znečistenia ovzdušia, ktoré má vážne dopady na zdravie a životné prostredie. V hlavnom meste Dillí, kde sa index kvality ovzdušia (AQI) pohybuje v kategórii „veľmi zlá“, obyvatelia čelia zhoršujúcej sa viditeľnosti a zvýšenému riziku respiračných ochorení.

Zdroje smogu sú rôznorodé, od emisií z vozidiel a priemyselných zariadení až po prach a meteorologické podmienky. V zime sa situácia zhoršuje v dôsledku teplotnej inverzie, ktorá zabraňuje rozptylu znečisťujúcich látok. Navyše, počas festivalu Diwali dochádza k masívnemu používaniu ohňostrojov, ktoré ešte viac zhoršujú kvalitu ovzdušia.

Jedným z najvýznamnejších príspevkov k znečisteniu ovzdušia je spaľovanie poľnohospodárskych zvyškov, ktoré predstavuje až 42 % z PM2.5 častíc. Údaj pochádza z novembra 2021.

 

Tieto častice sú obzvlášť škodlivé. Môžu totiž preniknúť hlboko do pľúc a spôsobiť vážne zdravotné problémy.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
17 °C / -1 °C
Alojza
Zajtra
Skoro jasno
15 °C / 1 °C
Kvetoslava
Piatok
Oblačno
15 °C / 1 °C
Aurel
Sobota
Skoro jasno
19 °C / -2 °C
Demeter
Nedeľa
Skoro jasno
20 °C / -3 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
17 °C / -2 °C
Dobromila
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd