V tejto krajine je taká zima, že praskajú potrubia. Takáto zima nebola 60 rokov

V tejto krajine je taká zima, že praskajú potrubia. Takáto zima nebola 60 rokov
Zuzana Macháčová

Veľmi silné mrazy a nízka teplota spôsobila prasknutie potrubia. Obyvatelia nemajú vodu. Takáto zima nebola v krajine 60 rokov. 

Vlna studeného vzduchu v Čile zasiahla minulý týždeň južný región Magalhaes. V pobrežnom meste Punta Arenas kvôli nízkym teplotám prasklo potrubie.

Úrady nariadili preventívne odstávky, aby zabránili úplnému nedostatku zásob vody v meste. Obyvatelia čerpajú vodu z nádrží umiestnených na uliciach.

Zložitá situácia

„Nemáme vodu, ale je potrebná najmä na varenie a pitie. Pravdou je, že je to veľký problém pre všetkých obyvateľov," uviedla Paola Soto, obyvateľka Punta Arenas.
 
Zložitá je aj situácia na cestách – pre poľadovicu je verejná doprava veľmi obmedzená. Vyučovanie bolo na niektorých školách zrušené.
Obyvatelia sa musia popasovať aj s veľkými kopami snehu, ktoré treba odpratať.

Extrémne chladné počasie

Podľa miestnych médií sú v Punta Arenas od polovice mája veľmi nízke teploty. Takmer celý jún sa teplota držala pod nulou.

 

Čilská meteorologická agentúra Meteochile 21. júna informovala, že v Punta Arenas zaznamenali rekordne nízku teplotu, a to až -14,7 °C. Ide o najnižšiu zaznamenanú hodnotu od roku 1965, kedy sa začali merania.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
24 °C / 10 °C
Prokop
Zajtra
Polooblačno
27 °C / 10 °C
Cyril
Sobota
Jasno
31 °C / 10 °C
Patrik
Nedeľa
Prehánky, búrky
31 °C / 13 °C
Oliver
Pondelok
Prehánky, búrky
32 °C / 11 °C
Ivan
Utorok
Búrky
32 °C / 15 °C
Lujza
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd