V Taliansku sa prebudili hneď dve sopky súčasne. Úrady vydali výstrahy, zmeny hlásia aj letiská

Dominik Cenkner

Sopky Stromboli a Etna. Dvojica vulkánov, ktoré sa v Taliansku po čase prebudili súčasne. Zatiaľ síce nie sú hlásené výraznejšie škody či problémy, úrady či letiská však aj tak pristúpili k opatreniam.

V priebehu dnešného dňa sme vás na našom webe informovali o tom, že taliansky vulkán Stromboli vybuchol v stredu vo večerných hodinách. Po erupcii zahalil ostrov hustý dym a po svahoch stekala láva pozdĺž Sciara del Fuoco. Prúd lávy sa vďaka vetru smeruje na neobývanú oblasť a mala by dosiahnuť pobrežie.

Táto náhla explózia s prúdom lávy a popola nastala v stredu večer, okolo 19:00 h na ostrove Stromboli, ktorý je naďalej zakrytý veľkým čiernym mrakom. Aj keď erupcia bola náhla a vyzerá hrozivo, k žiadnym zraneniam nedošlo.

Národný ústav geofyziky a vulkanológie oznámil približne o 18:40 h, že zo siete monitorovacích kamier bolo pozorované náhle zintenzívnenie aktivity v oblasti severného krátera, ktorá o 18:46 h vytvorila prúd žeravého materiálu. Ten sa aktuálne rýchlo šíri pozdĺž Sciara del Fuoco, dosahuje pobrežie a steká do mora.

 

Prebudila sa aj Etna

V uplynulých dňoch javila známky prebudenia sa aj Etna. Stalo sa tak v nočných hodinách, kedy sa z krátera Voragine, ktorý je jeden z najväčších, po jej úpätí spustili prúdy lávy.

Etna je aktívny vulkán na Sicílii a naposledy sa prebudila k životu vlani v novembri. Výbuchy vtedy spôsobili problémy v leteckej doprave.

Na začiatku tohto apríla vypúšťala vzácne dymové krúžky. Jej erupcie sú pomerne časté.

Úrady aj letiská pristúpili k opatreniam

Ministerstvo civilnej ochrany nariadilo prechod výstrahy pre sopku Stromboli z oranžovej na červenú a predpoplachovú fázu prevádzky. Toto rozhodnutie bolo prijaté na základe hodnotení, ktoré sa objavili počas stretnutia s kompetenčnými centrami a oddelením civilnej ochrany sicílskeho regiónu.

Starosta obce Lipari, ktorý sa na stretnutí zúčastnil, už zaviedol prvé preventívne opatrenia zamerané na ochranu ľudí prítomných na ostrove. Starosta bude neustále informovaný o vývoji situácie, aby bola zaručená stála a správna informovanosť obyvateľstva.

 

Letisko Vincenza Belliniho taktiež pristúpilo k prijatiu opatreniam. „Kvôli erupčnej aktivite Etny a súčasnej emisii sopečného popola do atmosféry krízová jednotka nariadila uzavretie sektora vzdušného priestoru B2. Pohyb je obmedzený na 5 príchodov za hodinu a podľa toho budú riadené aj odchody. Odporúčame cestujúcim, aby kontaktovali spoločnosti ohľadom informácií o akomkoľvek meškaní alebo zrušení letu,“ informuje letisko.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky, búrky
31 °C / 11 °C
Ivan
Zajtra
Jasno
32 °C / 15 °C
Lujza
Streda
Skoro jasno, búrky
34 °C / 11 °C
Amália
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
34 °C / 15 °C
Milota
Piatok
Prehánky, búrky
34 °C / 15 °C
Nina
Sobota
Skoro jasno, búrky
33 °C / 15 °C
Margita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd