V stredu popoludní zasiahnu naše územie silné búrky. Hrozia aj supercely

Slovakia Ľubomír Franko

V stredu popoludní zasiahnu Slovensko intenzívne búrky. Prinesú najmä krupobitie a prívalový dážď, vyskytnúť sa ale môže aj silný nárazový vietor. Pozrite si, kde ich treba očakávať.

V priebehu stredy sa cez Poľsko a Česko presúva ďalej na juhovýchod zvlnený studený front. Ten začne v stredu krátko popoludní výrazne vplývať aj na počasie u nás.

Na väčšine územia sa prejaví len miernym ochladením a zväčšenou oblačnosťou, na východ územia však prinesie intenzívne búrky, ktoré môžu spôsobiť aj škody.

Hrozia supercelárne búrky

Zvlnený front prinesie postupne na celé územie Slovenska zväčšenú oblačnosť. Z tejto oblačnosti môže v podobe búrok aj ojedinele zapršať, pričom šanca na búrky je na celom území Slovenska.

Na východe Slovenska sa front prejaví najvýraznejšie. Vzhľadom na geografickú polohu východného Slovenska a načasovanie frontu môžeme očakávať vznik pomerne silných supercelárnych búrok. 

Prvé supercelárne búrky by sa mali vytvoriť už krátko popoludní, približne medzi 12:00 a 14:00. Vzniknúť by mali v hornatých oblastiach severnej časti stredného Slovenska a postupovať budú ďalej na východ až juhovýchod. Očakávané búrky (zvýraznené fialovou farbou) môžeme pozorovať aj na aktuálnych výstupoch predpovedných modelov na nasledujúcej animácii.

Hlavné sprievodné javy

Supercelárne búrky prinesú najmä prívalové zrážky, no pomerne veľká šanca je aj na veľké krúpy. Tie by pri intenzívnejších búrkach mohli dosiahnuť veľkosť aj niekoľkých centimetrov.

Pri supercelárnych búrkach nie je ničím výnimočným ani silný nárazový vietor, ako sme mohli pozorovať aj v utorok na juhozápade Slovenska.

Východné Slovensko - aleja supercelárnych búrok? 

Dlhodobé dáta nám ukazujú, že východ Slovenska je územie s najčastejšie sa vyskytujúcimi veľkými krúpami pri búrkach. Dôvodom je jeho geografická poloha, ktorá pri vhodných situáciach praje vzniku supercelárnych búrok.

Táto informácia vychádza aj zo štúdie SHMÚ, kde meteorológovia analyzovali obdobie 1.1.2007 – 30.9.2019 z hľadiska výskytu superciel a krupobitia. 

„Najčastejší výskyt krúp 2cm+ sme identifikovali na východnom Slovensku, predovšetkým vo Východoslovenskej nížine, vo východnej polovici Volovských vrchov a priľahlej časti Košickej kotliny, v okolí Prešova a v Popradskej kotline, väčšinou raz za dva až tri roky,“ uvádza SHMÚ v štúdii. 

Výskyt supercelárnych búrok môžeme vidieť aj na obrázku nižšie. Sústredené sú najmä na východ Slovenska a do Banskobystrického kraja.

Výskyt superciel na Slovensku v období od 1.1.2007 do 30.9.2019
Výskyt superciel na Slovensku v období od 1.1.2007 do 30.9.2019, zdroj: SHMÚ
Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
31 °C / 13 °C
Miriama
Zajtra
Dážď
29 °C / 15 °C
Martina
Utorok
Občasný dážď
24 °C / 10 °C
Oleg
Streda
Polooblačno
25 °C / 10 °C
Bystrík
Štvrtok
Polooblačno
27 °C / 10 °C
Mária
Piatok
Dážď
25 °C / 11 °C
Ctibor
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd