V stratosfére sa formuje nový polárny vír. Od neho bude závisieť počasie v zime

V stratosfére sa formuje nový polárny vír. Od neho bude závisieť počasie v zime
Veronika Salayová

V stratosfére nad severným pólom sa rozvíja nový polárny vír. Tento rok sa však rozvíja pomalšie ako zvyčajne, čo môže mať vplyv na zimné počasie 2024/2025 v Európe. 

Polar vortex je názov, ktorý vystihuje širokú zimnú cirkuláciu nad severnou pologuľou. Ide o polárny vír, ktorý siaha vysoko do atmosféry − najnižšia úroveň atmosféry sa nazýva troposféra, kde prebiehajú všetky poveternostné udalosti, a nad tým máme stratosféru. 

Pretože sú obe vrstvy veľmi odlišné, rozdeľujeme polárny vír na hornú stratosférickú a dolnú troposférickú časť a obe sledujeme inak. Horná stratosférická časť je viac kruhová a symetrická, keďže sa točí vyššie nad zemou s menším počtom prekážok v jej prúdení.

Spodná štruktúra polárneho víru je však oveľa nerovnomernejšia a pravidelne narušená. Je to spôsobené vplyvom terénu a silných tlakových systémov pôsobiacich ako prekážky.

 

Polárny vír sa správa ako obrovský cyklón, ktorý pokrýva celý severný pól až po stredné zemepisné šírky. Je prepojený cez všetky úrovne atmosféry.

Prebieha ochladzovanie

Ochladzovanie nad severným pólom je aktuálne na severnej pologuli v plnom prúde. Zvyčajne začína v auguste a výrazne stúpa v septembri a októbri. Nakoniec stratosféra dosiahne svoje najchladnejšie obdobie v novembri a decembri, kedy je polárny vír zvyčajne najsilnejší.

Polárny vír je aktuálne chladnejší ako normálne, ale na podobných úrovniach ako minulý rok. Čo je však iné, je, že ochladzovanie prebieha pomalšie a časť stratosféry sa dokonca otepľuje. Toto je v tomto ročnom období dosť nezvyčajné, informuje odborný portál Severe Europe Weather.

V porovnaní s dlhodobým priemerom aktuálne predpovede ukazujú, že sila polárneho vortexu bude po zvyšok septembra a do začiatku októbra pod normálom.

 

Rozšírená stratosférická predpoveď z ECMWF tiež naznačuje, že polárny vír je slabší ako normálne. V kombinácii so silnejúcou La Niñou môže podpriemerný polárny vortex spôsobiť také rozloženie tlakových útvarov nad Európu, ktoré by potenciálne mohli znamenať chladnejšiu zimu, poznamenáva Severe Weather Europe. 

Treba však poznamenať, že ide iba o prvotné dohady a tie sa môžu ešte meniť. Predpovedať správanie polárneho vortexu je zložitý proces, na ktorom sa podieľa viacero faktorov. Na presnejšie vyhliadky ohľadom zimy si tak ešte budeme musieť počkať.  

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Zajtra
Jasno
26 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Občasný dážď
25 °C / 7 °C
Ľuboš
Streda
Skoro jasno, búrky
24 °C / 10 °C
Vladislav
Štvrtok
Prehánky
23 °C / 8 °C
Edita
Piatok
Prehánky
20 °C / 6 °C
Cyprián
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd