V pondelok sa vrátia búrky. V jednom kraji budú najintenzívnejšie

Peter Minárik

Na naše územie sa dnes po pokojnom víkende vrátia búrky, ktoré by mohli narobiť aj menšie škody. V ohrození je predovšetkým jeden náš región.

Užili sme si príjemné letné víkendové počasie. To ovplyvňovala tlaková výš so stredom nad Baltským morom, okolo ktorej k nám prúdil suchší a chladnejší vzduch.

Aj vďaka takémuto prúdeniu sa teploty na našom území nešplhali nad tropickú hranicu +30 °C. Zároveň vďaka suchšiemu prúdeniu sa netvorila kopovitá oblačnosť a prehánky.

To sa teraz zmení. Synoptická situácia bude podobná ako v závere uplynulého pracovného týždňa, kedy sa na našom území tvorili početné prehánky a búrky.

Búrky prinesie vlhký vzduch

Nad východným Atlantikom sa nachádza rozsiahla tlaková výš, ktorej výbežok zasahuje od severozápadu nad Európu. Táto tlaková výš zabráni postupu frontálneho systému z Atlantiku, no zmení prúdenie.

Nad naše územie sa bude dostávať vlhší vzduch od severu, v ktorom sa na našom území budú opäť tvoriť početné prehánky a búrky, a to predovšetkým v horských oblastiach.

V ohrození najmä hory

Už v pondelok okolo poludnia začne na našom území dochádzať k výraznej tvorbe kopovitej oblačnosti, z ktorej sa popoludní sformujú prehánky a búrky.

Pôjde o orografické búrky z tepla, ktoré sa vždy tvoria vo vlhkom vzduchu, a to predovšetkým v oblasti hôr. Takéto búrky zvyknú byť nebezpečné tým, že ide prevažne o stacionárne búrky, ktoré sa pohybujú veľmi pomaly a dokážu tak za pomerne krátku dobu priniesť lokálne až desiatky milimetrov zrážok, ktoré môžu spôsobiť zatopenia alebo prívalové povodne.

Podobná situácia nás čaká aj v utorok. V ohrození je predovšetkým jeden kraj, a to v oblasti stredného Slovenska.

Búrky a prehánky sa budú tvoriť na viacerých miestach, predovšetkým na strednom a južnom Slovensku, no najčastejší výskyt a potencionálne najnebezpečnejšie búrky sa očakávajú v Banskobystrickom kraji.

Na začiatku týždňa tak treba byť ostražití. Na Slovensku opäť hrozia prehánky a búrky z tepla, ktoré môžu spôsobiť problémy.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
15 °C / -2 °C
Lukáš
Zajtra
Jasno
17 °C / -1 °C
Kristián
Nedeľa
Jasno
16 °C / -3 °C
Vendelín
Pondelok
Jasno
16 °C / -4 °C
Uršuľa
Utorok
Jasno
17 °C / -4 °C
Sergej
Streda
Jasno
16 °C / -3 °C
Alojza
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd