V pondelok nás potrápia mrznúce zrážky a silný vietor. Pozor na poľadovicu

V pondelok nás potrápia mrznúce zrážky a silný vietor. Pozor na poľadovicu
Zuzana Macháčová

Nový pracovný týždeň prinesie oteplenie, teploty pôjdu nahor. Pozor na silný a nepríjemný vietor o sile víchrice a na tvorbu poľadovice. 

Počasie počas uplynulého víkendu bolo slnečné vďaka vplyvu tlakovej výše, ktorej stred sa presúval cez strednú Európu nad Rumunsko a ďalej na východ až severovýchod. 

Súčasne sa k nám nasúval teplý front spojený s hlbokou tlakovou nížou nad severozápadnou Európou. Po jeho prechode k nám začne od juhozápadu prúdiť teplý vzduch a dnes v ňom vystúpia teploty od -1 °C do +5 °C.

Silný vietor

Zrážky sa v pondelok vyskytnú len zriedkavo a budú slabé. Avšak pozor na nepríjemný vietor, ktorý sa rozfúka od juhu rýchlosťou do 30 km/h, ale na juhozápade môže dosahovať rýchlosť až 40 km/h. Na západe a severe dosiahnu nárazy vetra ojedinele až okolo 55 až 70 km/h. Vo vysokých polohách bude fúkať búrlivý vietor o sile víchrice. 

Na cestách buďte tiež veľmi opatrní. Hlavne v Banskobystrickom, Trenčianskom, Nitrianskom, Trnavskom a Žilinskom kraji, pretože sa bude tvoriť poľadovica. 

Počasie na pondelok

Nový pracovný týždeň sa začne na západnom Slovensku polojasným počasím, neskôr sa vyskytne veľká oblačnosť. Ojedinele sa vyskytne hmla a slabé zrážky. Teplota vystúpi od +1 °C do +5 °C.

Na strednom Slovensku bude dopoludnia aj miestami zmenšená oblačnosť, ale treba rátať aj s lokálnymi hmlami. Avšak neskôr sa oblačnosť zväčší a najmä na severe sa vyskytnú zmiešané alebo snehové zrážky. Denná teplota vystúpi od 0 °C do +4 °C.

Aj na východnom Slovensku bude dopoludnia lokálne zmenšená oblačnosť, neskôr aj tu oblačnosť popoludní pribudne a večer sa tiež môžu vyskytnúť slabé zrážky. Teplota sa bude pohybovať od -1 °C do +4 °C. 

Ak sa chystáte na hory, tak aj tam bude spočiatku malá oblačnosť, na podhorí s lokálnymi hmlami. Neskôr sa začne oblačnosť zväčšovať a večer sa vyskytne aj sneženie. Vo výške 1 500 m sa bude teplota pohybovať okolo +3 °C. Avšak ako sme už spomínali na horách bude fúkať silný vietor, preto buďte opatrní.

V roku 1993, 22. januára, namerali v Petržalke v Bratislave až +17 °C. Avšak na takéto vysoké teploty si budeme musieť ešte počkať. O tom, aké počasie nás čaká nasledujúce dni sa dozviete viac v našej dennej predpovedi počasia, ktorú nájdete TU

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Zajtra
Jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd