V Poľsku hrozí pretrhnutie hrádze. Voda sa už prelieva cez hrádzu a prebieha rozsiahla evakuácia

Peter Minárik

Kritická situácia panuje na juhozápade Poľska, pri hraniciach s Českom. Mnohé oblasti sužujú rozsiahle povodne a povodňové vlna je taká silná, že hrozí pretrhnutie hrádzi. Aktuálne prebieha rozsiahla evakuácia.

V dôsledku náhleho a prudkého stúpania hladiny vody nastala kritická situácia v oblasti Międzygórza na rieke Wilczka a na rieke Morawka. Hladina vody na oboch miestach prekročila kritické hodnoty.

V reakcii na neudržateľnú situáciu začali miestne úrady evakuovať obyvateľov obcí, ktorí sú najviac ohrození hroziacim záplavami.

Voda sa prelieva cez hrádzu

Starostka obce Międzygórza upozornila obyvateľov, že v priebehu nasledujúcich 15 minút dôjde k preliatiu koruny priehrady na rieke Wilczka v Międzygórze.

 

Tento moment je kritický, a preto starostka zdôraznila, že ide o poslednú príležitosť na evakuáciu z oblastí, ktoré môžu byť bezprostredne zaplavené. Krátko pred 22:00 sa voda začala prelievať cez hrádzu, pričom nápor na priehradu je enormný. Hrozí pretrhnutie hrádze a pod priehradou preto dochádza k plošnej evakuácii.

Komplikácie sú aj na rieke Morawka v Stronie Śląskie. Tu a taktiež začala voda prelievať cez hrádzu a hrozí pretrhnutie.

Do postihnutej oblasti mieri poľský premiér a na pomoc vyslal viac než 5000 vojakov.

 

Doplnené o 01:08: Voda sa už začala prelievať cez hrádzu a ako vidieť na najnovšom videu, tak situácia je kritická. Hrozí totiž, že sa priehrada pretrhne.

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno, búrky
24 °C / 5 °C
Eugénia
Zajtra
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Piatok
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd