V Ostrave sa situácia zhoršuje. Pretrhnutú hrádzu sa snažia provizórne opravovať

Veronika Salayová

Povodňová situácia v Ostrave sa v pondelok dopoludnia nečakane skomplikovala. Pri sútoku Odry a Opavy sa pretrhla hrádza a voda z oboch riek tak tečie do mesta a zaplavuje ďalšie a ďalšie ulice. Situáciu, s ktorou nepočítal žiadny protipovodňový plán, teraz rieši špeciálny žeriav.

V mieste sútoku Opavy a Odry sú na pravom brehu Odry dve trhliny v hrádzi o dĺžkach 50 metrov, ako sme vás predobedom o tejto situácii informovali. Situácia sa už predobedom začala dramatizovať, no teraz je veľmi vážna.

Námestník ostravského primátora Aleš Boháč situáciu označil za veľmi vážnu až kritickú, ako informuje český portál iDnes.cz. Trhlinami by mohlo pretekať zhruba sto metrov kubických vody za sekundu.

„Hrádza je pretrhnutá, a riešime teraz jej utesnenie. Voda prúdi smerom na chemické závody, koksáreň a do obvodov Moravská Ostrava a Prívoz, zasiahnutá bude asi aj Nová Ves,“ uviedol Boháč.

 

Žeriav postupne do medzery vhadzuje vaky s pieskom, z háku ich uvoľňujú pyrotechnici na diaľku. Inak totiž nie je možné vak uvoľniť, lebo nemá žiadnu poistku, ako opisuje portál iDnes.cz.

S týmto nikto nepočítal

Nikto nepočítal s tým, že by sa hrádza tvoriaca pravý breh Odry mohla odtrhnúť. „Bohužiaľ sa k sile Odry pridala aj vlna z rieky Opavy a breh to už nevydržal. Nepoznáme presne reliéf mesta, kadiaľ teraz nová rieka tečie, preto nemožno ani odhadovať, kam až sa dostane,“ povedal pre český portál Boháč a dodal: „Riešením je len utesnenie trhlín.“

Primátor Ostravy Jan Dohnal uviedol, že riešenie aktuálnej situácia ohľadom trhliny má najvyššiu prioritu, pretože voda prúdi do priemyselných podnikov a zaplavuje ulice v obvode Prívoz. Môže sa však dostať ešte ďalej a bližšie k centru mesta.

Prebieha evakuácia ľudí

Kvôli pretrhnutiu hrádze a následným zaplavovaním časti Prívoz začala ďalšia evakuácia ľudí, a to z Palackého ulice. Krízovou situáciou sa zaoberá krízový štáb mesta Ostravy.

 

Podľa hovorkyne mesta Ostrava je odhad evakuovaných na území mesta Ostravy k pondelkovému ránu asi 2 500 osôb, z toho zhruba 300 ľudí využilo služby evakuačného centra Ostravy. 

Ľuďom, ktorí smerujú do evakuačného centra, magistrát odporúča, aby si vzali doklady a evakuačnú batožinu s potrebnými vecami až na niekoľko nasledujúcich dní.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Zajtra
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd