V októbri príde ZMENA: Letný čas vystrieda zimný. Pospíme si dlhšie. Kedy?

V októbri príde ZMENA: Letný čas vystrieda zimný. Pospíme si dlhšie. Kedy?
Veronika Salayová

Leto končí a s prichádzajúcou jeseňou je potrebné pripraviť sa na prechod letného času na zimný. V praxi to znamená, že si v októbri pospíme o hodinu dlhšie. 

Leto sa chýli ku koncu a s jeseňou prichádza aj zmena letného času na zimný. Táto zmena času nastane už nasledujúci mesiac. V októbri si tak pospíme o hodinu dlhšie, čo mnohí „spachtoši“ uvítajú.

Noci sa postupne predlžujú a dni s denným svetlom sa skracujú. Čoskoro nastane jesenná rovnodennosť, kedy privítame astronomickú jeseň. Následne sa budú dni za vidna naďalej skracovať až do zimného slnovratu.

Tieto dlhšie noci a kratšie dni za vidna sú jedným z dôvodov, prečo sa v minulosti zaviedlo striedanie letného a zimného času. 

 

Nastane ďalšia zmena času

Ďalšia zmena času, kedy všetci povinne prejdeme z letného času na zimný, nastane cez víkend 27. októbra, kedy sa v nedeľu o 3.00 h posunie ručička späť na 2.00 h

Slovenské územie prvýkrát zasiahla zmena času v roku 1916, kedy bolo ešte súčasťou Rakúska-Uhorska. Každoročne však táto zmena funguje od roku 1979.

Zmena času má veľa prívržencov, ale i odporcov, keďže každému vyhovuje niečo iné. V súčasnej dobe sme sa však zaviazali ako člen Európskej únie dodržiavať zmeny letného a zimného času.

Nateraz sa v tejto veci nič nezmení až do roku 2025, kedy by sa mala téma zrušenia striedania času znovu nastoliť.

 


Aké výsledky tieto rokovania prinesú, nateraz nikto nevie, ale existuje reálna možnosť, že striedanie času sa v Európskej únii nadobro zruší. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
19 °C / 4 °C
Ľudomila
Zajtra
Prehánky
23 °C / 6 °C
Olympia
Streda
Polooblačno
23 °C / 7 °C
Eugénia
Štvrtok
Polooblačno
24 °C / 5 °C
Konštantín
Piatok
Skoro jasno
23 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Skoro jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd