V noci zasiahnu Slovensko ďalšie silné búrky. Pozor na vietor a lejaky

V noci zasiahnu Slovensko ďalšie silné búrky. Pozor na vietor a lejaky
Peter Minárik

Slovensko počas nočných hodín zasiahne ďalšia vlna pomerne intenzívnych búrok. Začnú sa vytvárať podobne ako včera v teplom a vlhkom vzduchu a počas noci sa budú rozširovať naprieč celým našim územím. Pozor si treba dať na ďalšiu vlnu nebezpečných sprievodných javov.

Západné a severozápadné Slovensko sa dnes spamätáva z následkov búrkového systému, ktorý sa prehnal naprieč naším územím. Búrky, ktoré sa vyskytovali boli sprevádzané silným, nárazovým vetrom, ktorý dosahoval rýchlosť až cez 100 km/h.

Mimoriadne silné búrky na našom území lámali stromy a spôsobovali škody. 30 000 domácností zostalo bez dodávok elektriny a škody sú naprieč Bratislavským, Trnavským, Trenčianskym a Žilinským krajom.

Dnes večer a predovšetkým v noci sa očakáva zopakovanie situácie a nebezpečné búrky budú na našom území opäť vystrájať.

Vzduch sa prehrieva

Synoptická situácia nad našou oblasťou zostáva v zásade rovnaká. Nad naším územím sa vlní studený front a zároveň k nám prúdi teplý a vlhký vzduch. Tento vzduch sa veľmi prehrieva. Dnes sa teploty na Balkáne, či v Maďarsku šplhali až k +40 °C.

 

Na mape aktuálnych teplôt vidieť výrazný teplotný kontrast na našom území. Západné a severozápadné Slovensko sa už nachádza za studeným frontom a prúdi tu chladnejší vzduch a práve na tejto teplotnej hranici sa dnes budú tvoriť búrky.

aktuálna poloha búrok
aktuálna poloha búrok, zdroj: infoclimat.fr

Už v týchto chvíľach sa vyskytujú v našej oblasti búrky. Búrky evidujeme v horských oblastiach severovýchodného Slovenska, no oveľa extrémnejšie búrky sa aktuálne vyskytujú nad Slovinskom a nad Maďarskom. Búrky tu produkujú extrémne veľké krúpy.

takéto krúpy už padajú v Maďarsku
takéto krúpy už padajú v Slovinsku, zdroj: neuje.si
 

V priebehu nočných hodín by mala búrková činnosť naberať na sile a vytvárať sa bude ďalšia vlna búrok. Intenzívne búrky by sa mali sformovať do búrkového zhluku, ktorý sa bude tiahnuť od juhozápadu naprieč Slovenskom.

Noc bude poriadne búrlivá

Počas noci by sa mali sformovať dve vlny búrok. Jedna sa bude tiahnuť z Rakúska, cez Česko smerom do Poľska. Táto vlna naše územie priamo neovplyvní.

Druhá vlna búrok sa sa však bude vytvárať od Neziderského jazera smerom cez rakúsko-maďarské pohraničie až nad západné Slovensko. 

Búrky sa najskôr očakávajú na juhozápadnom Slovensku a okolo polnoci sa budú rozširovať cez Ponitrie a Pohronie smerom nad stredné a postupne aj nad východné Slovensko. Akumulovaný úhrn zrážok presne ukazuje, kadiaľ sa tento búrkový systém bude tiahnuť.

aktuálna poloha zrážok
aktuálna poloha zrážok

Vo večerných a v nočných hodinách sa tak na našom území pripravte na ďalšiu vlnu silných búrok, ktoré budú sprevádzané vetrom a prívalovými zrážkami. Ktoré okresy Slovenska patria k najviac ohrozeným sa dozviete na mape TU >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
17 °C / -4 °C
Sergej
Zajtra
Oblačno
17 °C / -4 °C
Alojza
Štvrtok
Skoro jasno
18 °C / -2 °C
Kvetoslava
Piatok
Jasno
19 °C / -3 °C
Aurel
Sobota
Jasno
18 °C / -4 °C
Demeter
Nedeľa
Skoro jasno
17 °C / -3 °C
Sabína
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd