V noci sa ukázala polárna žiara: Takto ju zachytili kamery

V noci sa ukázala polárna žiara: Takto ju zachytili kamery
Ema Bazhaykin

V dnešnú noc sa konečne objavila polárna žiara, ktorú sme netrpezlivo očakávali už niekoľko dní. Jej pozorovanie sme si však neužili, malo to jeden háčik.

V nedeľu v neskorých večerných hodinách sa nad našou oblasťou ukázala už deviata polárna žiara tohto roku. Bolo to však nečakané a jej pozorovanie sme si neužili.

Neskoro popoludní a podvečer zasiahla našu Zem geomagnetická búrka G3. Globálny Kp-index dosiahol silu 7, ale kým sa zotmelo, stihli sme zachytiť len jej koniec, takže sme nemali šancu užiť si pohľad na veľkolepé nebeské divadlo.

Na severe, blízko severného horizontu, sa črtala svetloružová polárna žiara. Keďže sa však nestihlo poriadne zotmieť, žiaru sa najlepšie podarilo zachytiť pomocou kamier, no ružovú žiaru smerom na sever bolo možné vidieť aj na kamerách nočného videnia.

Takto sa podarilo žiaru zachytiť na kamery
Takto sa podarilo žiaru zachytiť na kamery, zdroj: Idokep

Koniec žiary sa na kamery podarilo zachytiť krátko po zotmení okolo 22:00 h, neskôr sa ešte na chvíľu ukázala po 23:00 h.

 

Prečo to prišlo tak nečakane?

Výskyt polárnej žiary včera nikto nečakal a prišla neohlásene.

Na to, aby sa vyskytla polárna žiara aj v našej oblasti, je potrebné, aby zložka medziplanetárneho magnetického poľa (Bz) dosahovala záporné hodnoty, čo sa práve včera z ničoho nič udialo.

Vývoj zložky Bz
Vývoj zložky Bz, zdroj: NOAA

Severojužný smer medziplanetárneho magnetického poľa (Bz) je najdôležitejšou zložkou pre aurorálnu aktivitu. Pre rozvoj geomagnetickej búrky a výskyt polárnej žiary je potrebné, aby sa smer medziplanetárneho magnetického poľa (Bz) otočil na juh a na dlhšie obdobie dosiahol aspoň hodnoty -10nT. 

 

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Zajtra
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd