V noci došlo ku BOMBOGENÉZE. Platia výstrahy pred víchricou Ashley

Peter Minárik

V noci došlo nad Atlantikom ku bombogenéze a dnes sa dovalí veľmi nepriaznivé počasie do Európy. Platia vysoké výstrahy a očakáva sa, že dnes bude vietor páchať škody a to predovšetkým na severozápade Európy.

Dianie v uplynulých hodinách nad východným Atlantikom bolo mimoriadne zaujímavé. Došlo tu totiž ku bombogenéze, respektíve z meteorologicky presnejšej terminológie, ku rapídnej cyklogenéze. Ide o veľmi výrazné a prudké prehĺbenie tlakovej níže, ktoré musí spĺňať určité kritéria.

Aby sme mohli hovoriť o bombogenéze, prípadne o rapídnej cyklogenéze tak v strede tlakovej níže musí za 24 hodín poklesnúť tlak vzduchu najmenej o 24 hPa, čo sa aj udialo a to oveľa rýchlejšie a výraznejšie.

V strede tlakovej níže poklesol tlak vzduchu najnižšie dnes ráno o 5:00 a to na hodnotu 950 hPa. Pred 24 hodinami, teda v piatok o 5:00 bol tlak na úrovni 994 hPa. Podmienka 24 hPa za 24 hodín tak bola výrazne prekonaná. Za 24 hodín totiž tlak poklesol až o 44 hPa, čo je výnimočné.

 

Takéto prudké a náhle prehĺbenie tlakovej níže bude mať samozrejme veľký vplyv na vývoj počasia, čo už teraz začínajú v niektorých oblastiach pozorovať a bude ešte horšie.

Platia výstrahy. Blíži sa Ashley

Čo je bombogenéza, respektíve rapídna cyklogenéza teda už viete a zaujímavé je aj pomenovanie tejto tlakovej níže, ktorá sa tak výrazne prehĺbila. Britskí meteorológovia totiž tlakové útvary pomenúvajú inak ako napríklad nemeckí meteorológovia, ktorí prideľujú meno každej výraznejšej tlakovej výši a tlakovej níži.

V britských média dnes bude rezonovať pojem búrka alebo v našom lepšom preklade víchrica ASHLEY. Nemci ju však pomenovali ako JOSEFINE. Aby to bolo ešte zaujímavejšie, tak upresníme, že nejde ani o britské pomenovanie ako skôr o írske pomenovanie. Britskí meteorológovia z Met Office totiž ponechali na Írov, aby si túto tlakovú níž pomenovali, keďže na pobrežie Írska udrie najskôr a tu aj napácha najväčšie škody.

 

To najhoršie sa očakáva dnes popoludní na Britských ostrovoch, kde Ashley prinesie poryvy vetra cez 100 km/h. Na pobreží Írska a Škótska môžu dokonca nárazy vetra prekonať rýchlosť cez 120 km/h. Vplyvom toho, že sa očakávajú pomerne výrazné materiálne škody, platia na Britských ostrovoch vysoké výstrahy pred vetrom.

Vo vnútrozemí Európy bude situácia pokojná

Veľmi silný vietor sa očakáva aj na pobreží Nórska, kde môžu poryvy vetra večer a v noci atakovať rýchlosť 100 km/h a silnejší vietor sa očakáva aj na pobreží Francúzska a Beneluxu.

Vo vnútrozemí Európy však bude situácia oveľa pokojnejšia, keďže túto tlakovú níž vyblokuje výrazná tlaková výš nad Európou, ktorá ovplyvňuje počasie aj u nás. Táto výš teda nepustí tlakovú níž Ashley bližšie k Európe a táto níž bude postupovať okolo Škótska smerom k pobrežiu Škandinávie.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
16 °C / -3 °C
Vendelín
Zajtra
Jasno
16 °C / -4 °C
Uršuľa
Utorok
Jasno
17 °C / -4 °C
Sergej
Streda
Oblačno
17 °C / -4 °C
Alojza
Štvrtok
Skoro jasno
18 °C / -2 °C
Kvetoslava
Piatok
Jasno
19 °C / -3 °C
Aurel
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd