V noci bola viditeľná polárna žiara. Spôsobila ju geomagneticka búrka

Veronika Salayová

V našich zemepisných šírkach bolo možné v noci z nedele na pondelok zahliadnuť polárnu žiaru. Spôsobila ju stredne silná geomagnetická búrka triedy G2. 

V noci z nedele na pondelok sme na oblohe mohli pozorovať polárnu žiaru. Tá nie je v našich zemepisných šírkach veľmi bežným javom − vidíme ju len zriedka, a je pre nás o to vzácnejšia. 

Častice koronálnej hmoty CME zasiahli v nedeľu geomagnetické pole Zeme, čo následne vyvolalo veľkolepú polárnu žiaru, ktorá bola dokonca viditeľná aj v nižších zemepisných šírkach, než ako je to bežné.

Polárna žiara bola generovaná geomagnetickou búrkou triedy G2 a podľa Space Weather bola viditeľná viac ako 12 hodín.

Bolo ju možné vidieť z krajín severnej, západnej a strednej Európy, vrátane Slovenska.

Veľkolepá nočná šou sa okrem severských krajín odohrala najmä na Islande či v Škótsku, ale polárnu žiaru zaznamenali aj v Českej republike, Poľsku, a dokonca aj v Maďarsku. 

Zeleno-ružová nočná obloha

V našich končinách síce polárna žiara nebola taká veľkolepá, avšak na oblohe vytvorila farebnú súhru zelenej či ružovej a nádherne rozžiarila nočnú oblohu. 

Obzvlášť cenná bola polárna žiara pre našich južných susedov, ktorí naposledy mali príležitosť pozorovať ju v decembri v roku 2015. 

 

Slnečná búrka triedy G2, ktorá v nedeľu zasiahla geomagnetické pole Zeme, však okrem polárnych žiar spôsobila aj to, že elektrina prúdila cez pôdu severného Nórska. Vedec Rob Stammes meral tieto účinky zo svojho observatória vesmírneho počasia na ostrovoch Lofoty, uvádza Space Weather

Slnečná aktivita sa pomaly blíži k svojmu vrcholu, čo najbližších rokoch prinesie silnejšie geomagnetické búrky, a teda aj polárne žiary, ktoré môžu byť viditeľné častejšie aj zo Slovenska. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
15 °C / 1 °C
Kvetoslava
Zajtra
Oblačno
15 °C / 1 °C
Aurel
Sobota
Skoro jasno
19 °C / -2 °C
Demeter
Nedeľa
Skoro jasno
20 °C / -3 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
17 °C / -2 °C
Dobromila
Utorok
Oblačno
18 °C / 4 °C
Klára
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd