V Nemecku spadlo za deň toľko zrážok ako za bežný mesiac. Hrádze nezvládajú nápor vody

Dominik Cenkner

Záplavy v Nemecku, presnejšie v južných oblastiach krajiny, spôsobujú vplyvom silných dažďov komplikácie v železničnej, cestnej i riečnej doprave. Na niektorých miestach počas jedného dňa spadlo také množstvo zrážok, koľko bežne naprší za bežný mesiac. Hrádze nezvládajú takýto nápor vody.

Ľuďom v postihnutých regiónoch pomáhajú záchranné zložky. Zásah v zatopenej oblasti si však vyžiadal jeden život - na juhu Bavorska zomrel pri zásahu dobrovoľný hasič.

Podľa policajného vyhlásenia 42-ročný dobrovoľný hasič spolu s ďalšími tromi záchranármi v mestečku Pfaffenhofen v člne vyrazili na pomoc ľuďom, ktorí kvôli povodni uviazli v bungalove. Čln sa ale prevrátil. Traja hasiči sa zachránili, jeden bol v nedeľu nad ránom nájdený mŕtvy.

Pre južné časti Nemecka meteorológovia predpovedajú trvalý dážď aj na nedeľu, jeho intenzita už ale trochu poľavila. Aj tak by ale ľudia mali počítať s tým, že prechodne sa môže situácia znova zhoršiť. Počasie sa podľa predpovede začne zlepšovať od utorka.

 

Extrémne množstvo zrážok

Najvyšší stupeň varovania pred povodňou platí v nedeľu na mnohých miestach v Bavorsku. Týka sa to najmä južných prítokov Dunaja. Veľká voda postupuje po tejto rieke a presúva sa zo Švábska do Hornej Falce a Dolného Bavorska.

Mnoho bavorských okresov od piatkového večera vyhlásilo stav katastrofy, aby úrady mohli dobre koordinovať záchranné akcie. Na mnohých miestach sa rieky dostali na úroveň storočnej vody. V Kissleggu na východe Bádenska-Württemberska napršalo za piatok 130 litrov vody na meter štvorcový, bežne tam je mesačný úhrn zrážok 118 litrov na meter štvorcový.

Ľudia na juhu Nemecka musia počítať s rušením spojov na železniciach a oneskoreniami. Týka sa to napríklad trate z Mníchova cez Norimberg do Berlína alebo z Mníchova do švajčiarskeho Zürichu.

Hrádze nezvládajú nápor vody

V okolí Pfaffenhofenu v noci na nedeľu museli svoje domovy opustiť stovky ľudí, medzi nimi asi 140 seniorov z dvoch domov s opatrovateľskou službou, pretože v nich boli problémy s dodávkami prúdu. Záchranári ich rozviezli do nemocníc. Pre ostatných evakuovaných zriadili núdzové ubytovanie v telocvičniach.

V hornobavorskom Schrobenhausene je podľa Bavorského rozhlasu nezvestný človek, ktorý bol v pivnici svojho domu. Kvôli veľkej vode sa k nemu nemôžu dostať záchranári.

V oblasti mestečka Baar-Ebenhausen sa pretrhli hrádze dvoch nádrží na rieke Paar, ktorá z juhu tečie do Dunaja. Úrady vyzvali ľudí, aby okamžite opustili prízemie svojich domov a vyšli do vyšších poschodí.

V meste Schwäbisch Gmünd ležiacom asi 50 kilometrov východne od Stuttgartu v sobotu večer vykoľajil rýchlik ICE so 185 ľuďmi kvôli zosuvu pôdy. Nikomu z cestujúcich sa nič nestalo a v noci na nedeľu boli z vlaku evakuovaní.

Povodne z Nemecka pocítime aj na Slovensku

Vidieť to na hladine rieky Dunaja, ktorá stúpa aj u nás. Po 14:30 h dosahovala úroveň v Starom Meste 606 cm. 

Hladina Dunaja v Starom Meste
Hladina Dunaja v Starom Meste, shmu.sk

Na dosiahnutie prvého stupňa povodňovej aktivity musí hladina dosiahnuť 650 cm. Stať by sa tak malo vo večerných hodinách.

 

Situáciu pozorne sledujeme. Všetko dôležité nájdete v našom LIVE textovom prenose. Ten je k dispozícii >>>TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky, búrky
31 °C / 11 °C
Ivan
Zajtra
Jasno
32 °C / 17 °C
Lujza
Streda
Skoro jasno
34 °C / 17 °C
Amália
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
33 °C / 15 °C
Milota
Piatok
Jasno
34 °C / 15 °C
Nina
Sobota
Jasno
35 °C / 15 °C
Margita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd