V našej oblasti spadlo rekordné množstvo zrážok. Extrémy boli aj na Slovensku

Veronika Salayová

Zrážky v našej oblasti nám dali v posledným dňoch poriadne zabrať a lokálne spôsobili aj veľkú katastrofu. Na Slovensku sme extrémne počasie zažili na Záhorí a na Kysuciach, kde sa záplavy postarali o poriadnu spúšť. 

Od minulého piatku počasie prinieslo na naše územie prvé zrážky, no onedlho bolo zrážok také množstvo, že spôsobilo mnoho katastrof spôsobených bleskovými záplavami, ale aj zosuvmi pôdy. 

Najmenej 15 ľudí do pondelka prišlo o život, zatiaľ čo v Rakúsku, Poľsku a Rumunsku sú stále nezvestní, po ktorých pátrajú. 

 

Rekordné zrážky

Zrážkové maximá zaznamenané za 96 hodín sú rekordné v mnohých oblastiach, rovnako ako neustále stúpajúca hladina Dunaja, ktorá sa dvíha k historickým povodniam.

Na mape je zobrazený odhad celkových zrážok zo satelitných dát, ktoré spracováva Climatebook. Na tejto mape je uvedená veľmi veľká plocha s celkovou výškou zrážok nad 200 mm.

úhrny zrážok nad 200 mm zrážok
úhrny zrážok nad 200 mm zrážok, zdroj: Climatebook

Ako vidíme, mapa zobrazuje extrém v našej oblasti, pričom v mnohých krajinách padali aj rekordy, ktoré sa teraz vyhodnocujú. V tejto oblasti vrátane Slovenska sa priemerné úhrny za celý mesiac september pohybujú na úrovni okolo 50 mm, lokálne aj menej a takéto čísla sú lokálne aj 5- či 6-násobne vyššie. 

Napríklad v Česku najviac zrážok za uplynulých päť dní namerali v stanici Bělá pod Pradědom, kde napršalo 488,3 mm zrážok. To znamená, že na každý štvorcový meter tam spadlo 488,3 litra, čo predstavuje rekordný úhrn zrážok.

Na Slovensku najviac spadlo v Perneku, a to 359,1 mm zrážok za posledných 5 dní

 

Rovnako tak aj snehové úhrny sú v Alpách aktuálne extrémne, čo je v septembri ešte neobvyklé. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Zajtra
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd