V Maďarsku v noci klesla teplota extrémne nízko. Mrzlo pri -10 °C v špecifickej oblasti

V Maďarsku v noci klesla teplota extrémne nízko. Mrzlo pri -10 °C v špecifickej oblasti
Veronika Salayová

Počas noci zo soboty na nedeľu zaznamenali na severe Maďarska extrémne nízku teplotu, a to až -10 °C. Mrzlo v špecifickej oblasti s osobitou mikroklímou v Bukových vrchoch. 

Nedeľné ráno privítali na náhornej plošine v Bukových horách tuhými mrazmi. Meteorologická stanica Mohos-töbör v tejto špecifickej oblasti zaznamenala na úsvite extrémnu teplotu -10,1 °C.

Od inštalácie meteorologickej stanice Mohos-töbör prevádzkovanej Univerzitou v Miškovci zaznamenala doteraz najchladnejšiu septembrovú teplotu.

Sobotňajšia minimálna teplota bola -8 °C a v nedeľu nadránom klesla teplota až k -10,1 °C, čo je aktuálne nový rekord stanice pre september, informoval Geograficko-geoinformatický inštitút ME na svojej stránke.

 

Zároveň bol toto prvý septembrový deň na území v Maďarsku, kedy minimálna teplota klesla pod -10 °C.

Špecifická mikroklíma

Mohos-töbör je zaujímavá lokalita na severe Maďarska, ktorá je známa svojou špecifickou mikroklímou. Nachádza sa v Bukových vrchoch a je to miesto, kde boli zaznamenané výrazné teplotné extrémy v minulosti.

Táto oblasť je chránená ako súčasť Bukového národného parku a je známa svojimi drastickými krátkodobými zmenami teploty, ktoré sú charakteristické pre jej mikroklímu. Zároveň ide o najchladnejšie miesto v Maďarsku.

Lokalita je tiež zaujímavá pre turistov a vedeckých pracovníkov, ktorí majú záujem o štúdium unikátnych klimatických javov.

Výskumy v tejto oblasti môžu pomôcť lepšie pochopiť, ako lokálne faktory, ako je vegetácia, terén a expozícia voči slnku, ovplyvňujú tvorbu mikroklímy.

 

Výskum mikroklímy v Mohos-töböri je dôležitý pre pochopenie lokálnych klimatických podmienok a môže poskytnúť cenné informácie pre širšie meteorologické štúdie.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
25 °C / 7 °C
Ľuboš
Zajtra
Skoro jasno, búrky
24 °C / 10 °C
Vladislav
Štvrtok
Prehánky
23 °C / 8 °C
Edita
Piatok
Prehánky
20 °C / 6 °C
Cyprián
Sobota
Dážď
18 °C / 3 °C
Václav
Nedeľa
Polooblačno
17 °C / 2 °C
Michal
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd