V Drážďanoch spadol most a to výrazne zhorší povodňovú situáciu

V Drážďanoch spadol most a to výrazne zhorší povodňovú situáciu
Veronika Sádovská

Čiastočné zrútenie veľkého mosta v Drážďanoch prerušilo hlavnú dopravnú tepnu v Drážďanoch a mesto zostalo bez teplej vody. Tento stav ale zhorší aj povodňovú situáciu a prípadnú prácu a zásahy hasičov.

V nemeckom meste Drážďany sa čiastočne zrútil most s električkovou traťou. Most Carolabrücke je jedným zo štyroch mostov cez rieku Labe a prúdi cez neho väčšia časť dopravy v meste.

Núdzové uzavretie 100 metrov dlhého mosta malo za následok vážne narušenie mestskej dopravy, vrátane električkovej a lodnej dopravy. Most je hlavnou cestnou trasou medzi Starým mestom Drážďan a Novým Mestom a využívajú ho motoristi, chodci aj cyklisti.

 

Most má dôležitú úlohu v meste

„Most je záchranným lanom pre ľudí, ekonomiku a kultúru tohto mesta. Je najdôležitejším severojužným spojením. Je to federálna diaľnica, a preto je dôležité toto spojenie obnoviť," povedal primátor Drážďan Dirk Hilbert.

Hasičský zbor bol na zrútenie upozornený uprostred noci. Hilbert, ako aj ministerský prezident Saska Michael Kretschmer vyjadrili úľavu, že nikto nebol zranený. Na niekoľko hodín bola preprušená aj dodávka teplej vody pre časť mesta.

Spadnutý most v Drážďanoch
Spadnutý most v Drážďanoch, dpa

Zhorší povodňovú situáciu aj záchranné práce

V súvislosti s prichádzajúcimi zrážkami a povodňovou vlnou môže táto situácia narobiť ďalšie problémy. Predpovedaná povodňová vlna v Dráždanoch by mala hladinu Labe oproti dnešnému dňu zdvihnúť do nedele o jeden meter. Aktuálne má Labe v tomto meste výšku 143 cm a v nedeľu počítajú meteorológovia s hladinou minimálne 220 centimetrov.

Spadnutý most však túto hladinu v danom úseku ešte viac zvýši, bude pôsobiť ako barikáda a to prinesie ďalšie komplikácie už aj tak extrémne nepriaznivého počasia.

Ďalším problémom bude aj spojenie medzi Starým a Novým mestom. Keďže sa očakáva zvýšený počet výjazdov hasičov prípadne záchranárov kvôli povodniam aj silnému vetru, bude ich presun predstavovať veľký problém.

 

Spadnúť môže extrémne množstvo zrážok

Najviac zrážok by malo spadnúť podľa aktuálnych modelov v Česku a Poľsku, avšak povodňová vlna sa bude rýchlo šíriť aj do Nemecka. Tam budú úhrny síce nižšie, ale spolu s touto vlnou hlavne na Labe a Odre môžu spôsobiť záplavy. Rýchlo sa budú dvíhať aj hladiny menších riek. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
19 °C / 3 °C
Eliška
Zajtra
Jasno
24 °C / 5 °C
Brigita
Streda
Prehánky
20 °C / 6 °C
Dionýz
Štvrtok
Polooblačno
22 °C / 7 °C
Slavomíra
Piatok
Občasný dážď
19 °C / 6 °C
Valentína
Sobota
Prehánky
15 °C / 5 °C
Maximilián
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd