V Chorvátsku padol znepokojivý rekord. Teplota mora je extrémne vysoká

V Chorvátsku padol znepokojivý rekord. Teplota mora je extrémne vysoká
Veronika Sádovská

V tejto obľúbenej turistickej destinácii padajú rekordy a tento nový vás určite nepoteší. More je natoľko teplé, že vás už v horúčavách neosvieži. Má to však vplyv aj na ekosystémy.

Rekordnú hodnotu podľa chorvátskych médií namerali v Jadranskom mori v pondelok o 17. hodine. Meracia bója pri Dubrovníku zaznamenala neuveriteľných +29,7 °C. Doterajší rekord z júla 2015 bol +29,5 °C a pochádzal z okolia ostrova Rab.

V ten istý deň o 17. hodine bola veľmi teplá voda v Jadranskom mori zaznamenaná aj v okolí ostrova Mljet, ostrova Krk a v Crikvenici, kde teplomery ukazovali +29,1 °C. Vo všetkých ostatných bodoch merania bola voda teplejšia ako +26 °C.

 

Horúčavy pretrvávajú aj v noci

Rekord padol počas vlny horúčav, ktorá už druhý týždeň prináša na Balkáne teploty presahujúce +40 °C. Úmorné horúčavy vyústili v mnohých krajinách do vydania meteorologických výstrah. V stredu v Chorvátsku platili červené výstrahy pred horúčavami v okolí Splitu, Dubrovníka a Rijeky.

„Na mnohých miestach teplota v noci neklesla pod +25 °C a horúčavy pretrvávajú aj cez deň," uviedla chorvátska meteorologická služba DHMZ.

V chorvátskom hlavnom meste Záhreb zrušil primátor Tomislav Tomaševič vstupné na mestské kúpaliská. „Rozšírime aj sieť verejných fontán s pitnou vodou a umožníme ľuďom vstup do verejných budov, aby sa schladili,“ povedal.

 

Teplo je v mnohých krajinách

Čiernohorský hydrometeorologický ústav odporučil ľuďom, aby počas najteplejších častí dňa zostávali v klimatizovaných miestnostiach. Extrémne horúčavy tam majú trvať až do konca týždňa.

Podobné odporúčania vydali aj hydrometeorologické ústavy Bosnianskej Republiky Srbskej a Federácie Bosny a Hercegoviny, ktoré vyzvali obyvateľov a turistov, aby „obmedzili vonkajšie aktivity, cestovali na skoré ranné alebo neskoré večerné hodiny a používali ochranu pred slnkom“.

V dôsledku mimoriadne vysokých teplôt v Severnom Macedónsku už niekoľko dní prebieha boj s šíriacimi sa požiarmi. Zatiaľ sa podarilo uhasiť tri, do boja s požiarom sa zapojila armáda a polícia. V krajine bol vyhlásený 30-dňový výnimočný stav a padlo rozhodnutie zaviesť zákaz vstupu do lesov.

Riziko vzniku požiarov je vysoké aj na Slovensku. V týchto okresoch je zákaz zakladať ohne.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
17 °C / -4 °C
Sergej
Zajtra
Oblačno
17 °C / -4 °C
Alojza
Štvrtok
Skoro jasno
18 °C / -2 °C
Kvetoslava
Piatok
Jasno
19 °C / -3 °C
Aurel
Sobota
Jasno
18 °C / -4 °C
Demeter
Nedeľa
Skoro jasno
17 °C / -3 °C
Sabína
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd