V Česku udrel silný vietor. Popadané stromy zamestnali hasičov

Dominik Cenkner

Silný vietor, ktorý v stredu dorazil do Česka, v noci na štvrtok napáchal rozsiahle škody. Libereckí hasiči v súvislosti s vetrom evidujú už 30 zásahov a ich pardubickí kolegovia 46. Kvôli silným vzdušným prúdom zostáva až do štvrtkového večera v platnosti výstraha, ktorú v stredu vydali odborníci z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Silný vietor počas štvrtkovej noci zasiahol najmä Hlinecko, informujú pardubickí hasiči na sieti X. Len v tejto oblasti mali 22 výjazdov, dodáva CNN Prima News.

Celkovo pardubickí hasiči evidujú od polnoci 46 zásahov v súvislosti so silným vetrom. V obci Včelákov došlo k výpadku elektrického prúdu. „Dobrovoľní hasiči nahradili výpadok elektrocentrálami v školskej kuchyni, aby deti na poludnie mali obed,“ uviedli hasiči.

Takmer vo všetkých prípadoch museli hasiči odstraňovať spadnuté stromy, ktoré blokovali cesty. V Kroune na Chrudimsku tiež zaisťovali uvoľnené škridly na streche.

Vietor vyčíňal aj v Libereckom kraji

Libereckí hasiči od stredajších 18 hodín do štvrtkových ôsmich hodín evidujú 30 zásahov, informujú na sieti X. K 23 udalostiam došlo priamo na Liberecku. V obci Oldřichov v Hájach odstraňovali dva spadnuté stromy, ktoré zničili plot. V ďalších prípadoch stromy zablokovali prevádzku na komunikáciách. „Štyrikrát to bolo na železničnej trati, inak išlo o cesty,“ povedal zastupujúci krajský hovorca hasičov Radek Hon.

 

Na železnici popadané stromy obmedzili prevádzku na tratiach vo Frýdlantskom výbežku, po iných trasách tam museli jazdiť aj niektoré autobusové linky. Podľa údajov na sieti X krajského integrovaného systému dopravy IDOL kvôli spadnutým stromom jazdili ráno po obchádzkovej trase napríklad autobusy na linke medzi Raspenavou a Ludvíkovom neďaleko Nového Mesta pod Smrekom.

Starosta z Hejníc vo Frýdlantskom výbežku Jaroslav Demčák odporúča, aby ľudia nechodili do okolitých lesov. To platí aj pre obľúbený Viničný chodník, ktorý vedie po severných svahoch Jizerských hôr z Hejníc - Ferdinandova k Oldřichovskému sedlu. „Viničná je zapadaná obrovskými vetvami a veľa ich len visí v korunách,“ uviedol starosta.

Profesionálna meteorologická stanica v Hejniciach je od stredy mimo prevádzky. Podľa údajov z amatérskych staníc, ktoré má Demčák k dispozícii, vietor dosahoval na Ferdinandove v noci na štvrtok rýchlosť cez 120 kilometrov za hodinu.

ČHMÚ vo štvrtok ráno zaznamenal v Libereckom kraji najsilnejší poryv na stanici vo Frýdlante, ktorý je vzdialený od Hejníc asi desať kilometrov. „Bolo to 22 metrov za sekundu, čo je asi 80 kilometrov za hodinu,“ povedal Pavel Jůza z ústeckej pobočky ČHMÚ. V krajskom meste Liberci mal ráno vietor v nárazoch vyše 55 kilometrov za hodinu.

Výstrahy platia aj naďalej

Výstraha pred silným vetrom bola vyhlásená od stredajšieho poludnia a zostane v platnosti až do štvrtkových 18:00, informujú meteorológovia z ČHMÚ. Varovanie sa týka oblasti Českomoravskej vrchoviny a severných výbežkov Čiech. V týchto lokalitách vietor môže poškodiť stromy aj budovy a pôsobiť komplikácie v doprave.

 

Odborníci občanom radia, aby si dobre zaistili okná a dvere svojich domov a odstránili či upevnili všetky voľne uložené predmety. Pri pohybe vonku by ľudia mali dbať na zvýšenú opatrnosť.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
15 °C / -2 °C
Lukáš
Zajtra
Jasno
17 °C / -1 °C
Kristián
Nedeľa
Jasno
16 °C / -3 °C
Vendelín
Pondelok
Jasno
16 °C / -4 °C
Uršuľa
Utorok
Jasno
17 °C / -4 °C
Sergej
Streda
Jasno
16 °C / -3 °C
Alojza
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd