V Česku sa začína situácia zhoršovať. Masarykova univerzita v Brne evakuuje študentov

Veronika Salayová

Situáciu v Česku je prinajmenšom napätá. Od včerajšieho večera sa začali objavovať prvé problémy v dôsledku nepriaznivého počasia. Dnes ráno sa situácia naďalej zhoršuje a prijímajú sa nové krízové opatrenia. 

Situácia v Česku ohľadom lejakov a povodní začína naberať grády. Českí meteorológovia upravujú výstrahy o ďalšie oblasti Vysočiny a južnú časť Šumavy.

Situáciu v Čechách dnes bude okrem neutíchajúcich zrážok komplikovať aj silný vietor. Na záplavy sa pripravujú mnohé obce aj stovky hasičov. V piatok ráno hlásilo v Česku povodňový stupeň až 15 miest.

 
 

Masarykova univerzita v pohotovosti

Bezpečnostný a krízový výbor Masarykovej univerzity rozhodol o dočasnej evakuácii ubytovaných študentov na internátoch v Komárove, informuje Blesk.cz.

Oblasť, kde sa v Brne-Komárove nachádzajú internátne domovy pre študentov, by mohla v nedeľu pri kulminácii zasiahnuť až storočná voda. Tá by mohla dosiahnuť v budovách oboch spomínaných koľají výšku až 50 cm, čo by znamenalo okrem iného aj zamedzenie dodávok vody a elektriny, uvádza český portál.

„Z tohto dôvodu sa Masarykova univerzita rozhodla všetkých svojich už ubytovaných študentov preventívne evakuovať. Bezpečnosť, ochrana životov a zdravia našich študujúcich je pre nás najvyššou prioritou,“ uviedla univerzita.

 

Zakazuje sa plavba po českých riekach

Stúpajúce hladiny riek si vyžiadali aj ďalšie opatrenia. Na niektorých úsekoch Labe, Moravy a Vltavy bude kvôli očakávaným extrémnym zrážkam v nadchádzajúcich dňoch zakázaná plavba, upozornila Štátna plavebná správa. 

Okrem iného sa na povodeň pripravujú aj v pražskej ZOO. K preventívnemu premiestňovaniu zvierat do vyšších častí areálu ale zatiaľ nepristúpila, pretože sťahovanie predstavuje pre zvieratá veľkú záťaž.

Pre prípadnú evakuáciu má však pripravený podrobný postup, informoval riaditeľ Zoo Praha Miroslav Bobek pre Blesk.cz. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno, búrky
24 °C / 5 °C
Eugénia
Zajtra
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Piatok
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd