V Česku napršalo už takmer 300 mm a to ešte nie je koniec

Veronika Sádovská

Neuveriteľné množstvo zrážok už spadlo v posledných dňoch v Českej republike a ďalšia stovka milimetrov je ešte na ceste. Výdatné lejaky a silný vietor už páchajú aj škody.

Po niekoľkých týždňoch sucha je dážď síce vítanou zmenou, ale to, čo sa deje u našich susedov je extrémne. Dážď v juhovýchodnej polovici Českej republiky neustáva a jeho intenzita krátkodobo dosahuje aj 30 mm za hodinu.

Len počas dnešného dňa od polnoci napršalo 150 mm v Dětmaroviciach, 145 mm na Špindlerovke a na stanici Slezská Ostrava namerali 144 mm. Najvyššie úhrny sú tam havne v oblasti Krkonoš, Orlických hôr či Jeseníkov.

 

Spadne ďalšia stovka milimetrov

Najvyššie úhrny tak ako u nás sú na náveterných stranách pohorí, kde spadlo aj 250 mm zrážok, na Špindlerovke dokonca takmer 300 mm. Približne 180 mm spadlo v rovnakom časovom horizonte v Novohradských horách a na Ostravsku.

Do pondelkového rána v týchto oblastiach spadnú ďalšie desiatky až stovky milimetrov zrážok. Podľa modelu Aladin, na ktorý sa odvolávajú aj českí meteorológovia, by to mohlo byť aj 200 milimetrov. Na ostatnom území by malo spadnúť menej zrážok.

Predpokladané množstvo zrážok do pondelka 8:00
Predpokladané množstvo zrážok do pondelka 8:00, chmi.cz

Problémy spôsobuje aj vietor

Okrem lejakov ďalším nebezpečným javom je aj silný vietor, ktorý dosahuje rýchlosť až 70 km/h, v nárazoch ale presahuje aj 100 km/h. Zatiaľ najsilnejší náraz namerali na stanici Milešovka vo výške približne 800 metrov nad morom 131 km/h.

Takýto silný vietor môže ľahko vyvracať stromy, ktoré sa ľahko vyvrátia aj pri slabšom vetre kvôli veľmi premočenej pôde.

 

Vyhlásili stav nebezpečenstva

Moravskosliezsky hajtman Jozef Bělica v sobotu popoludní vyhlásil v regióne kvôli záplavám stav nebezpečenstva. Vyhlásenie stavu nebezpečenstva umožňuje krízovým orgánom napríklad vydať zákaz vstupu, pobytu či pohybu osôb na vymedzenom mieste či nariadiť evakuáciu obyvateľov.

Opatrenia sa môžu týkať aj napríklad prednostného zásobovania alebo práve nasadenia vojakov. Ďalej je možné uložiť bezodkladnú stavbu či terénne úpravy pre zmiernenie nebezpečenstva, nariadiť pracovnú povinnosť, výpomoc či poskytnutie vecného prostriedku.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Zajtra
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd