V Česku dosiahol prvý tok 100-ročnú povodeň

Dominik Cenkner

Situácia v susednom Česku v súvislosti s intenzívnymi zrážkami sa naďalej zhoršuje. Prvý tok už dosiahol storočnú povodeň.

Súčasné povodne podľa očakávania najviac zasiahnu Moravskosliezsky kraj a oblasť okolo Jeseníkov. Zrážok tu totiž bude najviac a vydrží najdlhšie.

Prvým tokom v Česku, ktorý presiahol päťdesiatročnú vodu (teda extrémnu povodeň) sa stala Opavice na stanici Mesto Albrechtice, kde popoludní hlásia storočnú povodeň. Hladina tu zo včerajších 50 cm stúpla na 203 cm. Informuje o tom portál inpocasi.cz.

Spolu s tokom Sezina na stanici Bravantice ide zatiaľ o jediný tok, ktorý hlási viac ako päťdesiatročnú vodu. Inde sú zatiaľ na nižších prietokoch.

 

Zrážok bude pribúdať

V Jeseníkoch a okolí sa bude situácia ďalej zhoršovať a toky tu môžu dosahovať podobne vysoké prietoky aj na ďalších miestach. Výrazné rozvodnenie sa očakáva aj na Opave.

Do zajtrajšieho poludnia sa v oblasti Jeseníkov ešte očakáva okolo 200 až 250 mm zrážok. Pršať ale bude výdatne v celom Moravskosliezskom kraji, kde úhrny od dnešného rána do zajtrajšieho poludnia dosiahnu 80 až 150 mm (približne 50 mm z toho už spadlo dnes dopoludnia).

 

Zajtra popoludní tu zrážky prestanú. Ďalšia vlna sa vráti v pondelok, ale už nebude tak výdatná a zrážky budú len prechodné.

Slovensko čakajú povodne a aj vietor, ktorý bude vyvracať stromy. Chráňte preto seba aj svoj majetok pred extrémami počasia. Vyplňte nezáväzný formulár a posúdime, či je vaše poistenie správne a vhodne nastavené. (reklama)

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Zajtra
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd