V Červenom mori objavili masívny zosuv pôdy. Ďalší zosuv by vyvolal extrémnu vlnu cunami

Veronika Salayová

V oblasti Tiranského prielivu objavil medzinárodný tím vedcov obrovský kus zeme, ktorý je pozostatkom zosuvu pôdy spred 500 rokov. Na tomto mieste však podľa výskumníkov hrozí ďalší masívny zosuv, ktorý by mohol vyvolať obrovské cunami s vlnami vysokými až 20 metrov. 

Vedci skúmali Tiranský prieliv v Červenom mori v hĺbke 900 metrov, keď došli k novému objavu, informuje TVN24. Na mieste sa nachádzala priepasť široká 3 metre a vysoká asi 8 metrov. 

Po ďalšom skúmaní došli k záveru, že v tejto oblasti došli k podmorského zosuvu pôdy, ktorý pravdepodobne vyvolal 10-metrové vlny cunami, ktoré zasiahli egyptské pobrežie asi pred 500 rokmi.

Sam Purkis, morský geológ z University of Miami, uviedol: „Okamžite som si uvedomil, že to, na čo sa pozeráme, bolo výsledkom nejakej geologickej sily, ktorá prerazila morské dno.“ 

V súčasnosti sa však pôda nachádza na okraji a hrozí, že dôjde k ďalšiemu masívnemu podmorskému zosuvu. Ak by k takémuto podmorskému zosuvu došlo, spustila by sa extrémna vlna cunami, ktorá by vážne ohrozila aj pobrežné mestá. 

Oblasť náchylná na zemetrasenia

V tomto regióne pri Červenom mori dochádza k pomerne častým zemetrasenia, ale len zriedka spôsobujú také obrovské vlny cunami.

Na druhej strane podľa výsledkov výskumu stačia otrasy na nesprávnom mieste a povedie to k oveľa väčšiemu cunami, ako to, ktoré sa vyskytlo pred 500 rokmi, vysvetlil vedec Purkis.

Podľa autorov štúdie sa v Tiranskom prielive môže vytvoriť až 20-metrové cunami. To by mohlo vážne ohroziť rýchlo sa urbanizujúce pobrežia Egypta a Saudskej Arábie, uviedli vedci. Egyptské mesto Šarm aš-Šajch podľa modelov leží priamo na trase tejto ničivej vlny.

Stredom dna Červeného mora prechádza priekopová dolina (trhlina vytvorená pôsobením zemskej kôry) a tu sa africká platňa vzďaľuje od arabskej platne. Vďaka tomu je región veľmi náchylný na zemetrasenia.

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Zajtra
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Streda
Občasný dážď
20 °C / 10 °C
Vladislav
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd