V Bratislave naďalej platí vážna smogová situácia. Prízemný ozón môže byť nebezpečný

V Bratislave naďalej platí vážna smogová situácia. Prízemný ozón môže byť nebezpečný
Veronika Sádovská

Smogová situácia je v Bratislave stále vážna a SHMÚ pokračuje vo svojom upozornení aj počas nedele. Nebezpečné hodnoty namerali už na viacerých staniciach. Vo vzduchu sú zvyšené koncentrácie ozónu aj častíc PM10. 

Ako sme už informovali skôr, v Bratislave bol podľa Slovenského hydrometeorologického ústavu prekročený informačný prah pre OZÓN (180 µg.m-3- priemerná jednohodinová koncentrácia prízemného ozónu) už v piatok 30. 8. 2024.

Takisto boli v predchádzajúcich dňoch na niektorých staniciach prekročené priemerné denné hodnoty PM10 nad 50 µg/m3. Táto hodnota nesmie byť prekročená na jednotlivej stanici viac ako 35 krát v kalendárnom roku.

Meteorológovia na svojej stránke stále varujú pred prízemným ozónom, ktorý môže byť pre niektoré skupiny obyvateľov nebezpečný.

 

Varovanie stále platí

Síce sú aktuálne hodnoty už pod vyššie uvedenou hodnotou, varovanie SHMÚ stále pretrváva. Ozón je plyn rozpustný vo vode so silnými oxidačnými vlastnosťami, ktorý môže mať akútne i chronické účinky na zdravie.

Ohrozené sú najmä rizikové skupiny ako starší ľudia, ľudia s ochoreniami dýchacieho ústrojenstva, srdco-cievnymi chorobami, ale aj alergici, astmatici a tehotné ženy. Tieto skupiny môžu pozorovať dráždenie očí a nosa, bolesti hlavy či tlak na hrudníku už od spomínanej hraničnej koncentrácie 180 µg.m-3.

Túto hodnotu prekročili v Bratislave tri stanice a to Bratislava, Mamateyova, Vlčie hrdlo a Jeséniova.

 

Ako sa pred ozónom chrániť?

Pre obmedzenie zbytočnej expozície ozónu v čase so zvýšenými koncentráciami prízemného ozónu v ovzduší považuje SHMÚ za vhodné zabezpečiť tieto opatrenia:

  • obmedziť dobu pobytu vonku,
  • skrátiť vetranie obytných miestností,
  • obmedziť fyzickú námahu vonku (fyzická práca, športové aktivity),
  • nevykonávať aktivity, pri ktorých dochádza k úniku iných znečisťujúcich látok do ovzdušia napr. (natieranie, lepenie, brúsenie, prášenie, fajčenie, voľné spaľovanie).

Obmedzenia je potrebné dodržiavať a aktivity časovo obmedzovať tým viac, čím vyššie sú koncentrácie ozónu v ovzduší. A zároveň čím rizikovejší z hľadiska zdravia sú exponovaní jedinci.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Zajtra
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd