V Arktíde tiká časovaná bomba. Hrozí skorý výbuch ortuťovej bomby

V Arktíde tiká časovaná bomba. Hrozí skorý výbuch ortuťovej bomby
Veronika Sádovská

„Obrovská ortuťová bomba“ tiká v Arktíde. Ako sa svet otepľuje v dôsledku klimatických zmien, hrozí, že ortuť, ktorá je uložená v permafroste po tisíce rokov, bude uvoľnená do životného prostredia, čo bude nebezpečné pre voľne žijúce živočíchy a ľudské životy.

V novej štúdii vedci zmerali, koľko ortuti by mohlo potenciálne preniknúť do ekosystému z roztopeného permafrostu okolo rieky Yukon. Aby to zistili, zamierili do dvoch severných dedín v povodí rieky Yukon na Aljaške – Beaver a Huslia – a odobrali vzorky jadra z vrchných 3 metrov permafrostu. Spárovali to so satelitnými údajmi, ktoré ukazujú, ako rieka Yukon mení kurz.

Zistili, že pri erózii brehov riek sa uvoľňuje značné množstvo ortuti, ale menšie a variabilnejšie množstvo sa opätovne ukladá, keď sa rieky posúvajú. Ortuť z permafrostu môže predstavovať environmentálnu a zdravotnú hrozbu pre 5 miliónov ľudí žijúcich v arktickej oblasti.

 

Veľké nebezpečenstvo pre zvieratá aj ľudí

Ortuť je kov, ktorý je pri izbovej teplote kvapalný, pretože má veľmi nízku teplotu topenia. Prvok je vysoko toxický, pôsobí ako neurotoxín tým, že sa viaže a inhibuje funkciu enzýmov a proteínov kritických pre funkciu nervových buniek.

Nenachádza sa len vo vedeckých učebniach a teplomeroch. Kovový prvok cirkuluje v malom množstve v prírode, pretože je absorbovaný rastlinami, ktoré potom odumierajú a stávajú sa súčasťou pôdy. Vyskytuje sa v obzvlášť vysokom množstve v Arktíde, kde pôda zamrzne na permafrost, ktorý ju uzamkne na celé generácie. 

„Vzhľadom na to, ako sa správa chemicky, veľa znečistenia ortuťou končí v Arktíde. Permafrost nahromadil toľko ortuti, že by mohol prevýšiť jej množstvo v oceánoch, pôde, atmosfére a biosfére dohromady,“ povedal West.

 

Arktída sa otepľuje 4-krát rýchlejšie

Táto hrozba sa zvyšuje, keď sa kov hromadí v potravinovom reťazci, od rastlín po malé tvory, až nakoniec skončí v rybách a iných zvieratách, ktoré ľudia jedia. 

Keďže problémom je bioakumulácia, West vysvetľuje, že nejde o problém podobný Flintovej vodnej kríze v Michigane. Napriek tomu by vplyv ortuti mohol byť hlboký na komunity žijúce pozdĺž rieky Yukon a inde v Arktíde.

„Desaťročia vystavenia, najmä so zvyšujúcimi sa hladinami, ako sa uvoľňuje viac ortuti, by si mohli vybrať obrovskú daň na životnom prostredí a zdraví ľudí žijúcich v týchto oblastiach," povedal Smith.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
23 °C / 10 °C
Mária
Zajtra
Dážď
19 °C / 8 °C
Ctibor
Sobota
Dážď
14 °C / 3 °C
Ľudomil
Nedeľa
Dážď
13 °C / 2 °C
Jolana
Pondelok
Občasný dážď
18 °C / 4 °C
Ľudomila
Utorok
Prehánky
19 °C / 3 °C
Olympia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd