V Argentíne sa stal doslova zázrak. Horolezec prežil 12 hodín pod lavínou

V Argentíne sa stal doslova zázrak. Horolezec prežil 12 hodín pod lavínou
Veronika Sádovská

Neuveriteľné šťastie mal horolezec v Argentíne, ktorému sa podarilo prežiť neuveriteľných dlhých 12 hodín pod snehom, keď ho doslova pochovala lavína. Pri tej istej nehode ale už toľké šťastie nemala ďalšia lyžiarka, ktorá prišla o život.

V Argentíne sa udial priam zázrak, keď sa 29-ročnému argentínskemu horolezcovi Augustovi Gruttadauríovi podarilo prežiť celých 12 hodín po tom, čo ho pochovala lavína. Nehoda, pri ktorej prišla o život škótska lyžiarka, sa stala v stredu popoludní, keď veľká lavína pochádzajúca z Cerro López zasiahla skupinu horolezcov, ktorí trénovali výstup na túto horu.

Oblasť známa svojou krásou je odborníkmi považovaná za mimoriadne rizikovú. Lavína ťahala športovcov stovky metrov a zanechala Augusta uväzneného pod tonami snehu a ľadu pri mínusových teplotách.

 

Zúfalé volanie o pomoc

Po hodinách strávených pod ľadom sa mladému horolezcovi podarilo uvoľniť ruku spod váhy snehu a našiel svoj mobilný telefón, aby zavolal záchranárov.

Mladý muž s trasúcim sa hlasom adresoval svoju zúfalú prosbu o pomoc záchranárom hlásením: „Som v kŕčoch podchladenia, pred štyrmi hodinami ma zasiahla lavína. Môžem dýchať len preto, že som v snehu na sebe urobil dieru."

Tento telefonát bol životne dôležitý pre záchranárov, ktorí dovtedy po hodinách práce ešte nedokázali mladého muža identifikovať. Keď sa dostali k mladému mužovi, bol prevezený do zdravotníckeho zariadenia na ošetrenie.

Martín Raffo, lekár záchranného tímu, povedal: „Boli sme milo prekvapení, keď sa mu podarilo komunikovať o 3. hodine ráno. Posledná vec, ktorú si predstavíte, je, že vás zavolajú k niečomu takému."

 

Ako prežil pod lavínou?

Po hodinách uväznených pod snehom viedol inštinkt prežitia mladého Augusta k tomu, aby pracoval najlepšie, ako vedel, aby bol schopný vytvoriť vzduchovú kapsu, ktorá by mu umožnila dýchať v nádeji na príchod pomoci. Muž musel premýšľať veľmi racionálne a neprepadať panike a snažiť sa dýchať čo najšetrnejšie.

Martín Leuful, hovorca záchranného tímu, povedal: „Je to skutočný zázrak, je naozaj neuveriteľné, čo sa stalo."

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
19 °C / 4 °C
Ľudomila
Zajtra
Prehánky
23 °C / 6 °C
Olympia
Streda
Polooblačno
23 °C / 7 °C
Eugénia
Štvrtok
Polooblačno
24 °C / 5 °C
Konštantín
Piatok
Skoro jasno
23 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Skoro jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd