V Alpách už sneží a bude zúriť aj silný vietor. Hrozí kalamita a padajúce stromy

Ema Bazhaykin

Zatiaľ čo sa Slovensko s okolitými krajinami chystá na blížiace sa povodne, rakúskym Alpám hrozí snehová kalamita.

Slovensko a okolité krajiny už v týchto dňoch zasiahnu intenzívne dažde, ktoré môžu vyústiť do nebezpečných povodní. Vo vyšších horských oblastiach však riešia úplne iný problém.

Rakúske Alpy už čoskoro zasiahne silné sneženie, ktoré s najväčšou pravdepodobnosťou spôsobí rozsiahle kalamity. Ohrození sú motoristi aj stromy, ktoré nemusia nápor snehu vydržať.

Teploty budú neobvykle nízke

V priebehu dnešného dňa začne do strednej Európy prenikať studený vzduch zo severozápadu. Oproti včerajšku klesne teplota v hladine vo výške 1 500 metrov nad zemou o 5 °C. 

 

Teploty v dvoch metroch nad zemou budú až o 15 °C nižšie, než je v týchto dňoch bežné. Aj vo veľkých rakúskych mestách denné maximá zostanú pod 10 °C. A to sa začne prejavovať aj zmenou skupenstva zrážok vo vyšších polohách.

Výdatné sneženie zasiahne Alpy, kde sa postupne čakajú významné problémy. Hranica sneženia v severných Alpách k večeru klesne na 1 700 až 1 200 metrov nad morom a pri intenzívnych zrážkach môže lokálne snežiť aj nižšie. 

Hranica sneženia môže spôsobiť vážne problémy

Takéto výdatné sneženie v nižších polohách nie je v tomto ročnom období obvyklé. Stromy tu ešte majú listy a pod ťarchou snehu sa môžu rúcať.

Navyše sú ešte Alpy plné turistov, alebo cez ne mieria vodiči z juhu Európy späť na sever, ktorí nie sú na zimné poveternostné podmienky pripravení. S tými treba počítať na vyššie položených dopravných trasách, ako je priesmyk Arlberg, Radstädter (Obertauern, oblasť Katschberg) alebo priesmyk Trieben Tauern.

 

Problémy sa prechodne môžu vyskytnúť aj na významnej Brennerskej diaľnici. Navyše sa v oblastiach očakáva silný vietor, ktorý bude situáciu ďalej zhoršovať.

Rakúska vláda už turistov vyzvala, aby postihnuté oblasti dostatočne vopred opustili alebo necestovali v čase príchodu sneženia. V kombinácii so silným vetrom sa budú tvoriť aj snehové jazyky a záveje. 

V polohách nad 1 200 až 1 500 metrov nad morom sa v Alpách očakáva 10 až 20 cm snehu, v ešte vyššie položených oblastiach to môže byť aj cez 50 cm.

V sobotu v Alpách môže ojedinele napadnúť aj 50 cm nového snehu
V sobotu v Alpách môže ojedinele napadnúť aj 50 cm nového snehu, zdroj: Ventusky

Prvé sneženie sa dnes vyskytlo už aj na Šumave u našich českých susedov. Sneženie v septembri sa v najvyšších polohách týchto hôr objavuje bežne. Tentokrát však vďaka výdatným zrážkam môže snehu napadnúť aj niekoľko centimetrov. V nedeľu počas dňa sa v Česku začne opäť otepľovať.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Zajtra
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd