V Alpách môžu napadnúť až 2 metre snehu. Sneh dočasne zadrží zrážky a pomôže Dunaju

Veronika Sádovská

Našu oblasť nečakajú v najbližších dňoch len prudké lejaky, ale aj husté sneženie. Nemecký meteorológ Dominik Jung povedal, že v Alpách by mohli napadnúť až dva metre snehu. Ten môže nakoniec aj pomôcť Dunaju.

Poveternostná situácia je v Európe zatiaľ pokojná, avšak jej centrálna časť sa už pripravuje na nasledujúcu vlnu zrážok, ktoré prinesú výdatné zrážky. Už niekoľko dní vám prinášame aktualizácie predpovedí, ktoré hovoria aj o tom, že sa v našej oblasti treba pripraviť na jesenné povodne.

Najneskôr od piatkového večera sa situácia v Alpách dramaticky zmení. „Všetky horské priesmyky budú musieť byť uzavreté, čo môže viesť k výrazným dopravným obmedzeniam," povedal Jung, podľa ktorého budú cesty zablokované a stromy sa budú pod ťarchou mokrého snehu lámať.

 

Prvý sneh už napadol

V Bavorských Alpách už napadol prvý sneh tejto sezóny a zo zjazdoviek hlásili už 7 centimetrov čerstvého snehu. Fotografie z Álp si môžete pozrieť aj v galérii pod článkom.

Tieto prvé zrážky sú len predzvesťou toho, čo sa už o pár hodín začne v Európe a v Alpách diať. So snežením treba v Alpách počítať od nadmorskej výšky 1000 metrov, od výšky 1500 metrov nad morom potom budú prívaly snehu mimoriadne. „Očakávame meter až dva metre čerstvého snehu," povedal. V piatok a v sobotu môže snežiť aj od 700 metrov nad morom.

Akumulovaný úhrn zrážok
Akumulovaný úhrn zrážok, iMeteo

Tlaková níž prinesie extrémne zrážky

Mieri k nám tlaková výš, ktorú nemeckí meteorológovia pomenovali ANETT, avšak stretnúť sa môžete aj s pomenovaním BORIS. Ide o tú istú níž, avšak pomenovanie BORIS je medzinárodné, kým ANETT používajú nemeckí meteorológovia.

Táto tlaková níž sa prehlbuje nad Jadranom a ovplyvní počasie aj na našom území. Aktuálne predpovede modelov hovoria o troch rôznych scenároch. Najpravdepodobnejší z nich aktuálne hovorí o tom, že maximálny úhrn dosiahne v Malých Karpatoch, na Myjave, či v oblasti Javorníkov okolo 218 mm.

 

Ovplyvniť nás môžu ale aj zrážky, ktoré sa vyskytnú západne od nás a to hlavne tým, že stúpnu hladiny riek, ktoré k nám pritekajú z Rakúska či Česka. Sneženie, ktoré sa očakáva v Alpách nám môže aj pomôcť. Je to  preto, že tieto zrážky nestečú hneď do Dunaja, ale zadržia sa v podobe snehu.

Ten sa ale začiatkom budúceho týždňa začne topiť a nebezpečenstvo budú predstavovať lavíny či zvýšenie vodných hladín kvôli jeho roztápaniu.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Zajtra
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Streda
Občasný dážď
20 °C / 10 °C
Vladislav
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd