MAPY: Už zajtra prídu horúčavy. V nedeľu sa však pripravte na BÚRKY

MAPY: Už zajtra prídu horúčavy. V nedeľu sa však pripravte na BÚRKY
Veronika Salayová

Leto je v plnom prúde a Slovensko v týchto dňoch čakajú poriadne horúčavy, takže sa pripravte na teplo a pot. Následne udrú búrky, ktoré nás trochu schladia, no horúčavy s nami ostávajú aj budúci týždeň. 

Letné prázdniny sa začali a my máme pred sebou poriadne horúci víkend. Po krátkom ochladení horúčavy nenechajú na seba dlho čakať a od zajtra sa o slovo opäť prihlásia tropické horúčavy.

Počasie na Slovensku ovplyvňuje tlaková výš, ktoré sa presúva nad Balkán a my sa dostaneme nad jej okraj. Pre vývoj počasia na Slovensku to znamená, že sa u nás zintenzívni prílev tropického vzduchu a teploty sa vyšplhajú aj o 5 °C vyššie oproti dnešnému dňu.

Najprv horúco, potom búrky

Teploty počas sviatočného piatku hranicu +30 °C ešte nepresiahli, no cez víkend a budúci týždeň tropické teploty s určitosťou už prekonáme, a to na mnohých staniciach Slovenska. 

 
 

Na Slovensko bude prúdiť horúci vzduch pôvodom z juhozápadu. Teploty budú v sobotu aj v nedeľu stúpať až k +33 °C, lokálne aj vyššie, pričom najteplejšie bude na juhozápade Slovenska. Budúci týždeň bude dokonca ešte teplejšie. Okrem tepla však bude lokálne aj veľmi veterno. 

teploty v sobotu
teploty v sobotu, iMeteo
rýchlosť vetra v sobotu
nárazy vetra v sobotu, iMeteo


Víkend tak bude horúci a ochladenie v podobe búrok príde už v nedeľu vo večerných hodinách. Sobota bude síce v strednej Európe búrlivá, no naše územie sobotňajšie búrky na studenom fronte ešte obídu, no v nedeľu sa tak už nestane. 

Budúci týždeň môže byť až +35 °C

Studený front sa priblíži viac k našim hraniciam a v nedeľu vo večerných hodinách začnú prvé búrky udierať aj u nás.

Vlna večerných búrok sa bude tvoriť na západnom a severozápadnom Slovensku. Pripraviť sa treba na zosilnený vietor, prípadne lokálne aj menšie krúpy. V Česku sa napríklad po prechode studeného frontu výrazne ochladí. 

rozdiel teplôt počas 24 hodín
rozdiel teplôt počas 24 hodín, iMeteo

Aj začiatok budúceho týždňa sa bude niesť v extrémne horúcom charaktere počasia, pričom teploty budú stúpať ešte vyššie. V strede týždňa by mohli na Slovensku padnúť aj prvé teploty nad +35 °C. 

 

Okrem horúčav nebude núdza ani o búrky počas budúceho týždňa. Viac o búrkach prinesieme v ďalších článkoch. Vývoj počasia nájdete v našej dennej predpovedi

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
16 °C / 5 °C
Viera
Zajtra
Prehánky
15 °C / 3 °C
Natália
Pondelok
Skoro jasno
17 °C / 3 °C
Eliška
Utorok
Skoro jasno
21 °C / 4 °C
Brigita
Streda
Dážď
19 °C / 4 °C
Dionýz
Štvrtok
Polooblačno
21 °C / 4 °C
Slavomíra
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd