Už to prepuklo. Nad Slovenskom sa tvoria búrky

Už to prepuklo. Nad Slovenskom sa tvoria búrky
Peter Minárik

Dnešný deň by mal prinášať nielen nad Slovensko, ale aj do ďalších krajín Európy búrky. Prvé búrky už ožívajú nad našim územím.

Počasie na našom území ovplyvňuje studený front, ktorý oddeľuje teplotne dve výrazné vzduchové hmoty, čo dopomáha konvekcii.

Prvé búrky dnešného dňa sa vyskytli v ranných hodinách nad stredným Slovenskom, no aktuálne sa tvoria oveľa výraznejšie búrky.

Búrky nad Slovenskom

Pred dnešnými búrkami vydala výstrahu aj meteorologická služba Estofex. Tá očakáva tie najintenzívnejšie búrky na severe Portugalska a na západe Španielska, no varovanie platí aj pre našu oblasť.

 

Búrky hrozia najmä na juhu a východe Slovenska, no treba dodať že služba Estofex nečaká príliš nebezpečné búrky, čo potvrdzuje aj aktuálna situácia.

K výraznejšej tvorbe búrok dochádza v oblasti východného Šariša a konvekciu podporuje predovšetkým orografia hôr.

 

Na východe Slovenska udrelo už viac ako 100 bleskových úderov a ďalšie búrky sa očakávajú aj v nadchádzajúcich hodinách.

Búrky sprevádza len zosilnenie vetra a zatiaľ sú bez nebezpečných sprievodných javov. Polohu búrok sledujte TU >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno, búrky
24 °C / 10 °C
Vladislav
Zajtra
Oblačno
25 °C / 8 °C
Edita
Piatok
Občasný dážď
25 °C / 8 °C
Cyprián
Sobota
Prehánky
19 °C / 7 °C
Václav
Nedeľa
Polooblačno
17 °C / 2 °C
Michal
Pondelok
Jasno
16 °C / -1 °C
Jarolím
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd