Už ráno udrie víchrica Dudley na Európu. Ničivejšia víchrica príde v piatok

Peter Minárik

K Európe sa blíži tlaková níž Dudley, ktorá v priebehu ranných hodín udrie najskôr na Britské ostrovy a následne sa začne presúvať smerom do našej oblasti, kde udrie v noci zo stredy na štvrtok.

Už o pár hodín sa v Európe rozfúka poriadne silný vietor. V ranných hodinách totiž Britské ostrovy zasiahne víchrica Dudley, ktorá udrie predovšetkým na Škótsko a Írsko. Popoludní sa doženie na pobrežie Európy.

Na Slovensku začne vietor silnieť v stredu večer, no naplno sa rozfúka až v priebehu štvrtka, kedy sa víchrica doženie aj na naše územie.

Víchrica spôsobí škody najmä na pobreží

Už v ranných hodinách by mal vietor naberať na sile v oblasti Britských ostrovov. Najsilnejší vietor sa očakáva na pobreží Írska a Škótska, kde by nárazový vietor mohol dosahovať rýchlosť až cez 100 km/h. Vo zvyšných oblastiach by mali poryvy vetra dosahovať rýchlosť okolo 100 km/h.

víchrica dostala nemecké pomenovane Ylenia. Na Britských ostrovoch pôjde o búrku Dudley, foto. DWD
víchrica dostala nemecké pomenovane Ylenia. Na Britských ostrovoch pôjde o búrku Dudley, foto. DWD

V priebehu popoludnia sa stred tlakovej níže Dudley začne presúvať zo Škótska smerom nad Severné more a následne cez južnú Škandináviu nad Pobaltie. To už začne vietor silnieť aj na pobreží Európy a to predovšetkým na Beneluxe a na severe Nemecka.

Silný vietor by sa v strednej Európy mal rozfúkať naplno v noci zo stredy na štvrtok. To už ale nepôjde o víchricu Dudley. V strednej Európe sa riadime nemeckým pomenovaním tlakových útvarov a pôjde tak o víchricu Ylenia.

Ylenia prinesie silný vietor najmä do Česka, Poľska a Nemecka, kde by aj v nižších polohách mohli nárazy prekračovať rýchlosť 100 km/h. To sú už poryvy vetra, ktoré budú páchať aj materiálne škody. Na Slovensku bude najsilnejší vietor vo štvrtok popoludní. Nárazy vetra môžu dosahovať rýchlosť až okolo 90 km/h, no na horách môžu poryvy vetra atakovať rýchlosť až 150 km/h.

Čaká sa ešte silnejšia víchrica

Ešte ničivejšia víchrica hrozí Európe v piatok a v sobotu. Nad Európu totiž postúpi z Atlantického oceánu ďalšia tlaková níž, ktorá však nebude taká rozsiahla ako prvá níž, no postúpi v južnejších zemepisných šírkach a v okolí jej stredu bude vietor ešte výraznejší. Účinky vetra môžu byť extrémne a páchať väčšie materiálne škody.

Všetko to však bude závisieť od presnej polohy stredu tejto tlakovej níže. Aktuálne to vyzerá tak, že stred tlakovej níže sa bude presúvať cez Anglicko, severné Nemecko nad Pobaltie. V Anglicku by poryvy vetra aj v nížinách mohli dosahovať 150 km/h, čo nemá obdobu. Na severe Francúzska, v Holandsku, v Belgicku, či v Nemecku sa očakávajú poryvy až okolo 130 km/h.

V Česku by malo v obývaných oblastiach fúkať do 120 km/h a na našom území je sila vetra ešte otázna. Predbežne sa očakávajú poryvy vetra okolo 100 km/h.

Ak sa piatková a sobotňajšia víchrica potvrdí, tak v Európe pôjde o jednu z najsilnejších veterných smrští za uplynulých minimálne 5 rokov.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
15 °C / 0 °C
Terézia
Zajtra
Jasno
15 °C / -1 °C
Vladimíra
Štvrtok
Skoro jasno
15 °C / -1 °C
Hedviga
Piatok
Polooblačno
15 °C / -2 °C
Lukáš
Sobota
Jasno
16 °C / -1 °C
Kristián
Nedeľa
Jasno
15 °C / 1 °C
Vendelín
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd