Už o pár hodín sa počasie PRUDKO zmení. Búrky budú intenzívne a na dennom poriadku

Peter Minárik

Pekné a stabilné počasie dnes končí a počnúc zajtrajším dňom čaká naše územie séria búrok, ktoré budú postupne aj intenzívne. Vyzerá to navyše tak, že séria búrok by mala na našom území pokračovať minimálne do konca mesiaca.

Slovensko dnes čaká posledný pokojný deň pred sériu neutíchajúcich prehánok a búrok. Uplynulé dni ovplyvňovala počasie na našom území tlaková výš, ktorá prinášala stabilné, teplé a aj slnečné počasie. Už dnes však pocítime zmenu.

Juhozápadne od Slovenska bude poriadne búrlivo

Tlaková výš zasahuje nad naše územie od severovýchodu a jej vplyv postupne slabne. Zároveň sa juhozápadne od Slovenska nachádza oblasť nižšieho tlaku vzduchu, ktorá prináša búrlivé a veľmi upršané počasie a práve od juhozápadu sa dnes začne počasie zhoršovať aj u nás. Zatiaľ počítajte len s tým, že od juhozápadu sa v priebehu dnešného dňa postupne nad naším územím zamračí.

Zaujímavé však bude sledovať vývoj západne a juhozápadne od nás. Nad Nemeckom, Talianskom, Rakúskom a nad celým Balkánom sa dnes budú formovať veľmi intenzívne búrky, ktorých hlavným nebezpečným sprievodným javom budú prívalové zrážky.

 

Celá táto línia intenzívnych búrok a zrážok sa začne presúvať smerom k nášmu územiu, pričom vo večerných hodinách treba počítať s intenzívnymi búrkami v Maďarsku a následne aj vo východnom Rakúsku. 

V neskorších večerných hodinách, okolo polnoci, sa toto zrážkové pole priblíži k našim hraniciam a postupne začne ovplyvňovať počasie aj u nás.

Prvé búrky a zrážky okolo polnoci

Aktuálna situácia naznačuje, že okolo polnoci by sa prvá vlna búrok a zrážok mala dostať nad juhozápadné časti Slovenska. Pôjde o zvyšky búrkového systému, ktorý bude prinášať mnoho búrok do Rakúska a Maďarska. Nejaké búrky sa objavia aj na našom území, no počítajte predovšetkým s dažďom.

Počas noci a ranných hodín sa celé zrážkové pole presunie smerom k severovýchodu naprieč Slovenskom a prinášať bude intenzívny lejak a slabšie búrky. Výraznejšie búrky však ešte len budeme mať pred sebou.

Druhá vlna búrok príde v piatok popoludní

Po prechode ranných piatkových zrážok a slabých búrkach sa naše územie dostane do veľmi vlhkého prostredia.

Toto prostredie bude veľmi labilné a vznikať v ňom budú ďalšie samostatné až intenzívne búrky. Najintenzívnejšie búrky by sa mali vyskytovať na západnom a juhozápadnom Slovensku a už by mali byť sprevádzané aj nebezpečnejšími sprievodnými javmi ako krúpy či silné poryvy vetra, ktoré by mohli páchať aj materiálne škody.

 

Búrková aktivita by na juhozápade mala pretrvávať do neskorších piatkových hodín. V priebehu soboty si však od búrok neoddýchneme, no objavia sa tentokrát v inej časti územia. Očakávajú sa predovšetkým na severe stredného a východného Slovenska.

V nedeľu je však na obzore ďalšia vlna pomerne intenzívnych búrok, ktorá prinesie nielen plošné búrky, ale zrejme aj častejšie problémy.

Môžeme však povedať, že vývoj až do konca mesiaca naznačuje, že stabilné počasie nás rozhodne nečaká, ba naopak. Od piatka sa začne séria búrlivých dní, ktoré by mali prinášať búrky na denno-dennom poriadku, a to až do konca mesiaca. Predpoveď deň po dni nájdete TU >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno, búrky
35 °C / 15 °C
Melánia
Zajtra
Búrky
25 °C / 14 °C
Diana
Utorok
Prehánky, búrky
27 °C / 12 °C
Berta
Streda
Prehánky
25 °C / 11 °C
Miloslav
Štvrtok
Polooblačno
25 °C / 10 °C
Prokop
Piatok
Polooblačno
27 °C / 10 °C
Cyril
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd