Už najbližšia noc prinesie prízemné mrazy. Teploty pod nulou môžu poškodiť úrodu

Už najbližšia noc prinesie prízemné mrazy. Teploty pod nulou môžu poškodiť úrodu
Dominik Cenkner

Naša pozornosť sa v týchto hodinách upriamuje najmä na polárnu žiaru. Svet počasia však nespí a dôkazom toho je skutočnosť, že pred nami je noc, ktorá prinesie prízemné mrazy. Kde ich možno očakávať?

Polárna žiara je témou číslo jeden dnešného dňa. Vďaka extrémne silnej geomagnetickej búrke sme si ju mohli vychutnať prakticky z celého Slovenska.

Naša pozornosť by sa však mala upriamiť aj na počasie, to totiž chystá miernu zmenu. Po predchádzajúcich teplých dňoch nás čaká ochladenie, ktoré bude citeľné najmä počas noci.

Už tá najbližšia dokonca prinesie aj prízemné mrazy. Za pokles nočných teplôt až pod mrazu môžeme vďačiť tlakovej výši, ktorá k nám bude zasahovať od severu a nevýraznému studenému frontu, ktorý cez naše územie postúpi ďalej na juh.

 

Prízemné mrazy až do -5 °C

Noc zo soboty na nedeľu prinesie najskôr prevažne veľkú, postupne miestami zmenšenú oblačnosť. Kvôli tomu budú sťažené podmienky pre pozorovanie polárnej žiary. Takúto veľkolepú nádheru ako v predchádzajúcu noc si tak zrejme neužijeme.

Ojedinele, vo východnej polovici miestami, treba počítať s prehánkami či dažďom. Na hrebeňoch Tatier bude snežiť.

Nočná teplota klesne na +12 °C až +7 °C. Na Kysuciach, Orave, Liptove, Spiši a krajnom severovýchode bude ešte chladnejšie, a to +7 °C až +2 °C.

Práve tu sa očakáva aj prízemný mráz. Výstrahu prvého stupňa vydal aj Slovenský hydrometeorologický ústav.

Výstraha pred prízemnými mrazmi
Výstraha pred prízemnými mrazmi, shmu.sk

Prízemné mrazy nezmiznú ani s príchodom nového týždňa

Ani nový pracovný týždeň úľavu od mrazov neprinesie. Dokonca noc z nedele na pondelok môže priniesť mráz nielen pri zemi, nočné teploty totiž klesnú na +4 °C až -1 °C.

Oteplenie by mala priniesť až noc z utorka na stredu. Ako píše Slovenský hydrometeorologický ústav, „očakávaný prízemný mráz nie je v danej ročnej dobe a oblasti zriedkavý, ale môže poškodiť vegetáciu nižšieho vzrastu.“

Mrazy poškodili úrodu jahôd

Dnes sme vás už informovali o tom, že kvôli skorému nástupu teplého počasia dozreli jahody o dva až tri týždne skôr. Práve mrazy však zničili až 40 % úrody.

 

Niektorí pestovatelia budú musieť premietnuť časť nákladov na protimrazovú ochranu aj do cien. Tam, kde s mrazmi bojovali, pôjdu ceny hore približne o 5 až 7 %. Tí pestovatelia, ktorých mrazy veľmi nepostihli ceny zvyšovať neplánujú.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
31 °C / 13 °C
Miriama
Zajtra
Dážď
29 °C / 15 °C
Martina
Utorok
Občasný dážď
24 °C / 10 °C
Oleg
Streda
Polooblačno
25 °C / 10 °C
Bystrík
Štvrtok
Polooblačno
27 °C / 10 °C
Mária
Piatok
Dážď
25 °C / 11 °C
Ctibor
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd