Už 21 obetí hlásia po povodni z Balkánu. Voda spláchla mesto a brala domy

Peter Minárik

Na 21 vzrástol počet obetí extrémnej povodne, ku ktorej došlo na Balkáne. Najviac postihnuté je mesto Jablanica, kde voda brala celé domy a ľudia doslova bojovali o svoj život po tom, ako sa do mesta privalila povodňová vlna spolu s množstvom bahna a štrku.

Neutíchajúce dažde vyvolali na Balkáne vlnu povodní. Najhoršie dopadla Bosna a konkrétne mesto Jablanica, ktorá je vzdialená od pobrežia Chorvátska a známeho letoviska Makarska len 70 km. Počet obetí pravdepodobne ešte nie je konečný, nakoľko úrady pátrajú hneď po niekoľkých ľuďoch.

Voda spláchla mesto

V tejto časti Bosny, neďaleko Mostaru došlo v uplynulých dňoch k výdatným zrážkam, ktoré naviac boli zintnezívnené náveterným efektom v oblasti, ktorý dokonca vyvolal búrky a práve po jednej búrke došlo k prívalovej povodni.

Z okolitých hôr sa do údolia začalo valiť obrovské množstvo vody, bahna a kamenica. Postihnutých je niekoľko oblastí, konkrétne Tarcin, Kiseljak, Kreševo, Jablanica, Konjic.

 

Práve v Jablanici je však situácia najhoršia. Prívalová povodeň strhla množstvo ciest a dokonca aj hlavnú železničnú trať medzi Mostarom a Sarajevom. Prívalová vlna so sebou brala celé domy a zaskočila nič netušiacich ľudí. Aj preto je počet obetí veľký a ešte bude rásť.

Úrady hlásia 21 mŕtvych

K dnešnému dopoludnia ohlásili úrady už 21 obetí a 13 ľudí sa stále hľadá. Prehľadávajú povodie rieky Neretva do ktorej sa zliali všetky prívalové vlny. 

 

Za časť tragédie podľa predbežných informácii môže aj kameňolom v oblasti. Práve z neho sa do mesta dostali tisíce ton kameňa. Lom vytvoril dočasnú hrádzu, ktorá sa mala pretrhnúť a tým bola prívalová povodeň umocnená. 

Do oblasti prišla medzinárodná pomoc z Albánska aj z Turecka a záchranári aktuálne odvážajú naplavené bahno a kamenivo, pod ktorým sa môžu nachádzať ďalšie obete.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
15 °C / 3 °C
Natália
Zajtra
Skoro jasno
17 °C / 3 °C
Eliška
Utorok
Skoro jasno
21 °C / 4 °C
Brigita
Streda
Dážď
19 °C / 4 °C
Dionýz
Štvrtok
Polooblačno
21 °C / 4 °C
Slavomíra
Piatok
Prehánky
18 °C / 5 °C
Valentína
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd